https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzensky-kraj-vyhlasi-30-rijna-druhou-vlnu-dotaci-na-vymenu-kotlu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňský kraj vyhlásí 30. října druhou vlnu dotací na výměnu kotlů

13.10.2017 06:14 | PLZEŇ (ČTK)
Plzeňský kraj spustí 30. října v 08:00 druhou vlnu dotací na výměnu starých kotlů na tuhá paliva za ekologické.
Plzeňský kraj spustí 30. října v 08:00 druhou vlnu dotací na výměnu starých kotlů na tuhá paliva za ekologické.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Plzeňský kraj spustí 30. října v 08:00 druhou vlnu dotací na výměnu starých kotlů na tuhá paliva za ekologické. Lidem, kteří mohou žádat do 31. ledna 2018 nebo do vyčerpání peněz, rozdělí 224 milionů korun. Plánuje, že si uhelné kotle vymění za ekologičtější zařízení do konce roku 2019 dalších více než 2400 domácností. Informovala o tom radní Radka Trylčová (ODS). Žádosti budou přijímány výhradně elektronicky v krajském systému eDotace.
 

Podle ředitele Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Petra Valdmana už nebudou podporovány uhelné kotle a kombinované kotle s ručním přikládáním. Stát preferuje obnovitelné zdroje, a nikoli fosilní neobnovitelná paliva. "Dále je pro žadatele pozitivní zrušení takzvaných mikroenergetických opatření, což se podařilo vyjednat s Evropskou komisí," uvedl Valdman. Část peněz, která na ně byla určena, se dá použít na další zdroje. Žadatelé mohou také kombinovat dotace s Novou zelenou úsporám. Pokud na podzim požádají na krajském úřadě o výměnu kotle, a příští rok na jaře se rozhodnou ještě zateplit dům, tak jim SFŽP dá kromě standardní dotace ještě bonus až 40.000 Kč za to, že zkombinovali dva druhy dotací.

V první vlně rozdělil kraj přes 246 milionů Kč, když schválil 2192 žádostí. Dosud jich vyplatil 1870, zbytek do května 2018. "Alokace byla v září 2016 vyčerpána za zhruba dvě hodiny," řekl vedoucí krajského odboru životního prostředí Martin Plíhal. Největší zájem byl o tepelná čerpadla (39 procent), kotle kombinované na uhlí a biomasu (27 procent), kotle na uhlí (13), kondenzační (12) a kotle výhradně na biomasu (devět procent). Kraj už provedl přes 200 kontrol.

"Žádat teď bude možné o tepelné čerpadlo, kotel pouze na biomasu, plynový kondenzační kotel, automatický kombinovaný kotel na uhlí a biomasu," uvedla Trylčová. Podle Plíhala budou smlouvy distribuovány žadatelům po topné sezoně v březnu a dubnu příštího roku. Největší zájem bude podle vedení kraje i státního fondu o tepelná čerpadla. Právě na ně lze obdržet nejvíce peněz, tedy až do 127.500 Kč, při kombinaci s Novou zelenou úsporám až 147.500 Kč, maximálně ale 80 procent z celkových nákladů. U kombinovaných kotlů je to až 82.500 Kč.

V první vlně v roce 2016 byly k dispozici pro ČR tři miliardy korun, ve druhé, která se rozběhne letos, 3,4 miliardy Kč, a do posledního kola zbude asi 2,6 miliardy Kč. "Pokud některé kraje už nebudou mít zájem, tak se bude rozdělovat ještě více," uvedl Valdman. O dotaci si mohou požádat zpětně i ti, kteří už vyměnili kotel od 15. července 2015.

Za šest let by mohli obyvatelé Plzeňského kraje ve třech vlnách vyměnit asi 6500 starých kotlů. Před spuštěním podpory bylo v regionu asi 43.000 kotlů na tuhá paliva, které se mohly ucházet o podporu. Cílem ministerstva životního prostředí je vyměnit v ČR do roku 2022 až 100.000 nevyhovujících kotlů, tedy více než čtvrtinu. SFŽP hledá další možné zdroje, aby dotace na výměny kotlů pokračovaly po roce 2022.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist