https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzensky-kraj-vyhlasi-v-cervenci-dalsi-kolo-kotlikovych-dotaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňský kraj vyhlásí v červenci další kolo "kotlíkových dotací"

28.6.2016 16:28 | PLZEŇ (ČTK)
Plzeňský kraj v červenci vyhlásí druhé kolo podávání žádostí o dotace na pořízení ekologického vytápění. Pro žadatele bude k dispozici na výměnu kotlů na tuhá paliva v rodinných domech zhruba 73 milionů korun. Původně se mělo druhé kolo vyhlašovat až na podzim, zájem lidí o dotace nakonec vedl vedení kraje k tomu, aby podávání dalších žádostí uspíšilo. Plzeňský kraj dostal na rozdělení mezi obyvatele 231 milionů korun, část dotací už lidé vyčerpali, řekl dnes ČTK hejtmanův náměstek Ivo Grüner (ČSSD).
 

Lidé mohou žádat o dotaci na výměnu neekologických kotlů za tepelná čerpadla, kotle na tuhá paliva, plynové kondenzační kotle a na instalace solárně-termických soustav pro přitápění nebo přípravu teplé vody.

První výzvu hejtmanství vyhlásilo letos 20. ledna a ukončilo 30. března. Lidé podali 1531 žádostí o dotace za 162 milionů korun. Do druhého kola nakonec zbylo 73 milionů, protože někteří žadatelé z prvního kola odstoupili nebo k podané elektronické žádosti nedoplnili potřebné náležitosti. Do konce roku 2018 by mělo být v kraji vyměněno nejméně 1540 kotlů na pevná paliva.

Představitele kraje těší, že poměrně velká část lidí žádá o dotace na nejekologičtější tepelná čerpadla. V prvním kole to bylo kolem třetiny žádostí, řekl vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu Martin Plíhal. Na tepelná čerpadla lze získat nejvyšší dotaci až 80 procent nákladů, pokud je dům ve vyjmenovaných oblastech s vyšším znečištěním, lze získat ještě o pět procentních bodů podpory více.

V Plzeňském kraji je asi 40.000 lokálních topenišť na tuhá paliva, které by si lidé měli i kvůli nové legislativě vyměnit. Další dotace by měly přijít i v následujících letech, dodal Grüner.


reklama

 
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist