https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-srazce-s-autem-zahynul-u-vyssiho-brodu-los
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po srážce s autem zahynul u Vyššího Brodu los

22.6.2017 02:00 | VYŠŠÍ BROD (ČTK / Ekolist)
Populace losa v Česku se za poslední roky snižuje. V 80. letech šlo přibližně o 50 kusů. Počet losů, kteří u nás zbytečně hynou vlivem lidské činnosti, je opravdu alarmující.
Populace losa v Česku se za poslední roky snižuje. V 80. letech šlo přibližně o 50 kusů. Počet losů, kteří u nás zbytečně hynou vlivem lidské činnosti, je opravdu alarmující.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Karel Eibl / Česká krajina
Po střetu s autem zemřel u Vyššího Brodu na Českokrumlovsku los. Jde o druhou havárii, při níž letos v Česku tento ohrožený savec zahynul. Vědci odhadují, že ve volné přírodě na území republiky žijí přibližně dvě desítky losů. Populace se vyskytuje především v okolí jihočeské lipenské vodní nádrže. ČTK o nedělní havárii řekl ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.
 

"Znovu jsme se obrátili na ministerstvo dopravy s žádostí o zavedení dopravní značky 'Pozor los!', jejíž instalaci na vybraných jihočeských silnicích jsme iniciovali přede dvěma lety. Jak se ukazuje, její zavedení je velmi potřebné," řekl Dostál.

Připomněl, že populace losa v Česku se za poslední roky snižuje. V 80. letech šlo přibližně o 50 kusů. "Počet losů, kteří u nás zbytečně hynou vlivem lidské činnosti, je opravdu alarmující. Jsou-li odhady velikosti české populace správné, pak jsme jen v posledních dvanácti měsících přišli o pětinu losů, kteří u nás žijí," uvedl Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky v Českých Budějovicích. Uvedl, že kromě dvou losů, kteří nepřežili srážku s vozem, zahynula loni v létě dvě zvířata následkem stresu při nevydařeném odchytu u Brna.

„Los evropský patří mezi nejohroženější savce v České republice,“ upozornil Martin Šálek z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky. Živočich podle něj potřebuje důkladnější ochranu. „Pro státní správu ochrany přírody by mělo být prioritou vytvořit speciální režim ochrany, například v podobě záchranného programu, kde budou jasně definované krátkodobé a dlouhodobé cíle jak tento druh u nás udržet. Mezi základní prvky tohoto dokumentu by mělo být snížení rizika střetu s dopravními prostředky, především v oblastech jeho stálého výskytu,“ uzavřel Šálek.

Na území České republiky vymizeli losi mezi 12. a 15. stoletím. Důvodem vyhynutí místní populace ve středověku nejen u nás, ale v oblasti celé střední a západní Evropě byl především lov. Jeho návratu v pozdějším období bránila řada změn krajiny způsobených člověkem. Například odvodňování mokřadů, změny vegetace, plošný převod lesů i orné půdy na chudé monokultury i fragmentace prostředí cestami a zástavbou. Od druhé poloviny 20. století se losi do Česka začali znovu vracet. V roce 1957 byl zaznamenán výskyt prvního losa v okolí Ústí nad Labem, krátce na to byl neoprávněně uloven na Teplicku. Od té doby se losi na naše území přesouvali z Polska s různou intenzitou, vytvořili trvalou populaci na jihu Čech a šířili se odsud dále na jih a západ. Na počátku 80. let byla celková populace losů v Čechách odhadnuta na 30 až 50 kusů.

Od 90. let minulého století však stavy losů v Česku opět klesají. Tři mikropopulace zanikly, počty zvířat ve zbývajících dvou populacích se snižují. V současnosti u nás patrně nežije více, než 15 až 20 zvířat. Kromě pytláctví ohrožují losy hlavně nehody na silnicích.

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s návratem a ochranou velkých kopytníků spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

23.6.2017 08:09
los zemřel...??? a co tak napsat správně že uhynul, byl zabit aj. co se více hodí pro zvíře...???
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist