https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-ekologickych-zemedelcu-se-v-cesku-zvysil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet ekologických zemědělců se v Česku zvýšil

28.5.2019 00:30 (ČTK)
Nárůstu ekologických zemědělců odpovídá zvýšená poptávka po biopotravinách. Výdaje domácností za biopotraviny v roce 2017 činily 3,33 miliardy korun, což znamená meziroční nárůst o 30,5 procenta. / Ilustrační foto
Nárůstu ekologických zemědělců odpovídá zvýšená poptávka po biopotravinách. Výdaje domácností za biopotraviny v roce 2017 činily 3,33 miliardy korun, což znamená meziroční nárůst o 30,5 procenta. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Počet ekologicky hospodařících zemědělců se v Česku od roku 2017 zvýšil průměrně o 13,5 procenta na 4725. Nejvíce jich přibylo ve Středočeském a Jihomoravském kraji, a to o téměř o 23 procent. Díky tomu jsou ceny biopotravin schopny konkurovat běžnému zboží, uvedl včera v tiskové zprávě Svaz ekologických zemědělců (PRO-BIO). Podle náměstka ministra zemědělství Jindřicha Fialky tomu odpovídají i zvýšené výdaje za biopotraviny v domácnostech.
 

Ekologické zemědělství je založeno na organických hnojivech, jako je hnůj nebo kompost. Důraz je kladen na přirozenou přírodní rozmanitost v krajině.

V Plzeňském kraji se počet ekozemědělců zvýšil o 16 procent, v Olomouckém kraji a v Praze o 14 procent. Nejmenší nárůst byl zaznamenán v Ústeckém kraji, a to devět procent. V Karlovarském a Libereckém kraji to bylo shodně deset procent. Podle manažerky svazu Kateřiny Urbánkové nejvíce rostou počty zemědělců hospodařících na orné půdě.

Rostoucí počet ekologických zemědělců podle PRO-BIO snižuje cenu biopotravin. Podle Urbánkové jsou zejména ceny mléka, mléčných výrobků a hovězího masa už srovnatelné s běžnými potravinami. "Musíme ale ještě hodně vysvětlovat. Aby bioprodukty, když budou cenově srovnatelné s konvencí, byly automatickou volbou spotřebitele. Tím totiž nedělá něco jen pro sebe, ale i pro naši přírodu. Celkově se dostupnost a rozmanitost nabídky biopotravin velice zlepšila," doplnila Urbánková.

"Nárůstu ekologických zemědělců odpovídá zvýšená poptávka po biopotravinách. Výdaje domácností za biopotraviny v roce 2017 činily 3,33 miliardy korun, což znamená meziroční nárůst o 30,5 procenta," uvedl Fialka.

Obchodní řetězce podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy zaznamenaly za poslední tři roky desetinásobný nárůst obratu v prodeji biopotravin. "Naši členové zaznamenávají daleko vyšší zájem o bioprodukty ze stany zákazníků a přizpůsobují tomu svůj sortiment. Jsem přesvědčen, že český trh bude kopírovat zahraničí a podíl prodejů bioproduktů dále poroste," řekl.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist