https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-odlovenych-divocaku-loni-klesl-na-163-552
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet odlovených divočáků loni klesl na 163.552

27.2.2017 10:45 (ČTK)
Snížení počtu odstřelů jde proti plánům ministerstva zemědělství. Ve svém strategickém dokumentu by chtělo snížit počty divokých prasat na českém území do roku 2030 na polovinu.
Snížení počtu odstřelů jde proti plánům ministerstva zemědělství. Ve svém strategickém dokumentu by chtělo snížit počty divokých prasat na českém území do roku 2030 na polovinu.
Počet divočáků, které loni myslivci ulovili, meziročně klesl o téměř 22.000 na 163.552. Vyplývá to ze statistik divokých prasat zkontrolovaných na parazitickou hlístici svalovce. Kontrola by se měla dělat u všech odstřelených kusů, sdělil ve čtvrtek ČTK za veterinární správu Petr Majer.

 

Myslivci evidují počty odlovených zvířat nikoliv podle kalendářních let, ale podle mysliveckých roků, které končí v březnu. Podle předsedy Českomoravské myslivecké jednoty Jiřího Janoty se v loňském mysliveckém roce odlovilo nejvíc černé zvěře v historii. "V letošním roce máme signály, že ten odlov nebude tak vysoký, protože stavy prasat tak velké nejsou. Ze své zkušenosti jsem k tomu trochu skeptický, protože loňský rok byl značně bohatý na úrodu žaludů a bukvic, takže zvěř neměla takovou tendenci chodit na vnadiště a být snadnějším cílem lovců. Mám tedy představu, že v dalším roce by mohl být odlov ve stejné výši, ale je to pouze moje domněnka," řekl ve čtvrtek ČTK Janota.

Snížení počtu odstřelů jde proti plánům ministerstva zemědělství. Ve svém strategickém dokumentu by chtělo snížit počty divokých prasat na českém území do roku 2030 na polovinu. Kvůli tomu také povolilo odstřel divokých prasat celoročně.

V novele mysliveckého zákona, kterou nyní projednává Legislativní rada vlády, budou muset mít zemědělci na pozemcích maximálně 30 hektarů jedné plodiny, ve které se může skrývat spárkatá zvěř. Pak bude muset následovat pás o minimální šířce 12 metrů, na kterém bude růst plodina usnadňující lov této zvěře. Pokud zemědělci tuto podmínku nesplní, nedostanou náhradu za škody, které zvěř způsobila.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist