https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-znecistovatelu-se-v-registru-snizi-a-to-o-stovky-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet znečišťovatelů se v registru sníží, a to o stovky

2.8.2016 15:19 | PRAHA (ČTK)
Počet ohlašovatelů do integrovaného registru znečišťování se letos sníží, a to zhruba o třetinu. Změna se bude týkat podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) přibližně 1700 až 1800 malých znečišťovatelů z celkových 5000. Ušetřit se tím má se asi 30 milionů korun ročně. Úlevu přinese vládní novela, kterou podepsal prezident Miloš Zeman, sdělil ČTK jeho mluvčí Jiří Ovčáček.
 

Předloha se dotýká pouze změny počtu ohlašovatelů, nikoliv úprav seznamu ohlašovaných látek. U některých malých ohlašovatelů je její plnění včetně sledování a evidence náročnější. Jejich vliv na znečišťování životního prostředí je přitom omezený. Ušetřit se má mimo jiné za administrativu. Předloha bude účinná od prvního měsíce potom, co vyjde ve Sbírce zákonů, tedy možná až od září.

Databáze národního Integrovaného registru znečištění (IRZ) každoročně zveřejňuje informace, jaké vybrané škodlivé látky vypouštějí znečišťovatelé do ovzduší, do vody nebo jsou součástí jejich odpadu.

Novela vznikla jako kompromis mezi zástupci průmyslu a nevládních organizací. Jindřich Petrlík z ekologického sdružení Arnika už dříve řekl, že novela odbourá chybu, kvůli níž firmy musely ohlašovat i celková množství odpadů. Tím množství ohlašovatelů narostlo. Nový systém se velkých znečišťovatelů nedotkne.

Razantnější škrty v registru znečišťování dlouhodobě prosazuje Svaz chemického průmyslu, ministerstvo životního prostředí s nimi ale nesouhlasí. Podle nich by stát měl zrušit ohlašování chemických látek v odpadech a omezit povinnost ohlašování pouze na provozy, po kterých to vyžaduje evropské nařízení o registru. Takovým zásahem by ale z registru zmizela polovina informací v současnosti dostupných veřejnosti, včetně velkých zdrojů potenciálně karcinogenního styrenu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist