https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-brabce-otazka-dukovan-neohrozi-vztahy-s-rakouskem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle Brabce otázka Dukovan neohrozí vztahy s Rakouskem

1.4.2016 15:06 | HORSKÁ KVILDA (ČTK)
Jaderná elektrárna Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Petr Adamek / Wikimedia Commons
Prodloužení povolení pro první blok jaderné elektrárny Dukovany nijak nezhorší vztahy mezi Českou republikou a Rakouskem, řekl dnes ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podle něj česká strana v tomto směru nepostupovala v rozporu s tím, co v minulosti deklarovala. Rakousko se chce kvůli prodloužení povolení pro první blok Dukovan obrátit na Evropskou komisi s žádostí o přeshraniční posouzení dopadů na životní prostřední.
 

"Můžu místopřísežně prohlásit, že Česká republika nikdy neříkala, že bude dělat nový posudek vlivu na životní prostředí na prodloužení povolení pro Dukovany, protože jsme přesvědčeni, že k tomu nás legislativa nezavazuje," řekl Brabec v Horské Kvildě na Klatovsku.

O prodloužení povolení rozhodl Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Rakouský ministr životního prostředí Andrä Rupprechter to označil za zklamání. V červenci 2014 totiž podle něj mezinárodní výbor pro plnění úmluvy o posuzování vlivů na životní prostředí (ESPOO) rozhodl o nutnosti vytvoření přeshraničního posouzení dopadů na životní prostřední v případě jaderné elektrárny v ukrajinském městě Rivne, čímž podle něj vznikl precedent. "To je ale úplně jiný příběh v jiné situaci," uvedl Brabec.

Současně uvedl, že Rakousko se před časem rozhodlo, že v oblasti energetiky půjde cestou obnovitelných zdrojů, a od jaderných elektráren upustilo. Na základě této filozofie proto Brabce ani nepřekvapila Rupprechterova reakce.

"Pro Rakousko jsou Dukovany téma. A představa, že by to nekomentovalo, asi není reálná. Za pozitivní považuji to, že se tato výměna nevede v nějakých útocích," uvedl Brabec, který je připraven Rupprechterovi vysvětlit celou věc i v telefonické nebo osobní komunikaci.

Český ministr životního prostředí tvrdí, že i když jsou postoje obou stran v této otázce různé, existuje řada témat, která zemi spojují. "Důvěra mezi Českem a Rakouskem existuje také díky tomu, že se navzájem informujeme a nepřekvapujeme se," řekl Brabec.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist