https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-kyjeva-muze-mit-nord-stream-2-katastrofalni-dusledky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle Kyjeva může mít Nord Stream 2 katastrofální důsledky

27.6.2017 06:00 (ČTK)
Ruská státní firma Gazprom v současné době zajišťuje přibližně třetinu dodávek plynu do EU. Hlavní tranzitní zemi je přitom Ukrajina, která by podle ukrajinského prezidenta tak mohla přijít až o dvě miliardy dolarů (přibližně 47 miliard Kč). / ilustrační foto
Ruská státní firma Gazprom v současné době zajišťuje přibližně třetinu dodávek plynu do EU. Hlavní tranzitní zemi je přitom Ukrajina, která by podle ukrajinského prezidenta tak mohla přijít až o dvě miliardy dolarů (přibližně 47 miliard Kč). / ilustrační foto
Foto | nbonzey / Flickr
Ukrajina naléhá na Evropskou unii, aby ještě před začátkem výstavby ropovodu Nord Stream 2 žádala od Ruska více záruk energetické bezpečnosti. Agentuře Reuters to včera v Paříži řekl ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin. Nový plynovod podle něj může mít katastrofální důsledky pro energetickou bezpečnost EU, která se stane závislou na jednom zdroji.
 

Nord Stream 2 rozšíří stávající plynovod, který přivádí zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Projekt, který umožní až dvojnásobně zvýšit dodávky ruského plynu do EU, však vyvolal spory i v rámci EU. Zatímco Německo společně s dalšími státy na severu Evropy projekt podpořily, východní země a Pobaltí se obávají zvýšené energetické závislosti na Rusku a podkopání role Ukrajiny jakožto tranzitní země.

"Potřebujeme jasné záruky, že jakýkoliv vývoj nenaruší energetickou bezpečnost Ukrajiny a dodávky plynu. To je pro nás zásadní," řekl Klimkin. Dodal navíc, že současné podmínky neumožňují Ukrajině zahájit s Ruskem smysluplný dialog.

Projekt kritizoval i ukrajinský prezident Petro Porošenko, který Nord Stream 2 označil za politickou mstu Ruska. Podle něj se Kreml snaží připravit Ukrajinu o příjmy za tranzit plynu.

Ruská státní firma Gazprom v současné době zajišťuje přibližně třetinu dodávek plynu do EU. Hlavní tranzitní zemi je přitom Ukrajina, která by podle ukrajinského prezidenta tak mohla přijít až o dvě miliardy dolarů (přibližně 47 miliard Kč).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist