https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-unicef-plytva-irak-polovinou-svych-vodnich-zdroju
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle UNICEF plýtvá Irák polovinou svých vodních zdrojů

26.3.2011 07:08 | BAGDÁD/HODONÍN (Ecomonitor)
Polovina veškeré vody se v Iráku ztratí cestou v potrubí, ať už díky prosakování, netěsnosti nebo neefektivností rozvodného systému.
Polovina veškeré vody se v Iráku ztratí cestou v potrubí, ať už díky prosakování, netěsnosti nebo neefektivností rozvodného systému.
Irák zbytečně plýtvá polovinou svých vodních zdrojů. V zemi zároveň nemá šest milionů obyvatel přístup k nezávadné pitné vodě. Informace zazněla na mimořádném zasedání OSN v předvečer oslav Mezinárodního dne vody, píše server TerraDaily.
 

„Průměrná spotřeba je v Iráku 327 litrů na osobu a den. Ve srovnání s jinými zeměmi to může působit jako nadstandard,“ zaznělo z úst mluvčího dětského fondu UNICEF. „Nicméně polovina veškeré vody se v potrubí ztratí, ať už díky prosakování, netěsnosti nebo neefektivností rozvodného systému.“ Z šesti milionů obyvatel venkova pětina nemá přístup k vodě vůbec. Alternativou je čerpání vody z potoků nebo řek či studní. Část potřeb pokrývají také cisterny, které však na venkov moc nezajíždějí.

S nedostatkem vody a konzumací vody z řek a potoků jdou ruku v ruce infekční nemoci. Nejohroženější skupinou jsou samozřejmě děti a ženy. V první polovině roku bylo hlášeno na 360 000 případů průjmových onemocnění a případů břišního tyfu. Na neradostném stavu se nemalou měrou podílí i absence čistíren odpadních vod.

Do řeky Tigris je přitom každý den vypuštěno na čtvrt milionu tun odpadních vod. „Tím jsou ohroženy všechny nechráněné vodní zdroje a celý vodní distribuční systém,“ zaznělo na zasedání. Zástupci UNICEF připravili řadu osvětových projektů a informační kampaň, zaměřenou na prevenci a zlepšení situace, a vyzvali k větší investici do vodovodní infrastruktury, zachování vodních zdrojů bez dalšího znečišťování životního prostředí.

Článek byl uveřejněn na serveru TerraDaily dne 21. 3. 2011 pod názvem „Iraq wastes 50 % of water: UNICEF“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist