https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podminky-miliardoveho-tendru-lesu-cr-zohledni-premnozeni-kurovce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podmínky miliardového tendru Lesů ČR zohlední přemnožení kůrovce

31.5.2016 11:43 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Smlouvy podnik nově nastaví tak, aby byla těžařská firma s předstihem připravena na to, zda bude v následujícím roce přednostně zpracovávat kůrovcové dříví, nebo zda bude provádět hlavně běžnou těžbu
Smlouvy podnik nově nastaví tak, aby byla těžařská firma s předstihem připravena na to, zda bude v následujícím roce přednostně zpracovávat kůrovcové dříví, nebo zda bude provádět hlavně běžnou těžbu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) více zohlední ve smlouvách z chystaného třímiliardového lesnického tendru problém s přemnožením kůrovce. Ve smlouvách budou například nově upraveny sankce za to, když smluvní partner nestihne včas kůrovcové dřevo odvézt z lesa. ČTK to řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Tendry 2017+ se týkají pětiny území státních lesů a budou na pět let. Podnik je chce vypsat v červnu. LČR patří asi polovina lesů v zemi.
 

Kvůli loňskému pro kůrovce velmi příznivému horkému a suchému počasí lesníci letos očekávají meziročně trojnásobné množství tohoto škůdce. Brouk nejvíce ohrožuje smrkové lesy na severní Moravě.

Smlouvy podnik nově nastaví tak, aby byla těžařská firma s předstihem připravena na to, zda bude v následujícím roce přednostně zpracovávat kůrovcové dříví, nebo zda bude provádět hlavně běžnou těžbu. "Předpoklad kůrovcových těžeb pro následující rok vždy stanovíme podle jejich vývoje do konce září roku předchozího," uvedl výrobně technický ředitel LČR Václav Lidický.

Podnik upraví také sankce za včasné nezpracování kůrovcového dříví. "Nedodržení zadání se dosud složitě posuzovalo. Nově bude smluvní partner postižen výhradně za to, že nedodrží termín včasné asanace. Změna by ho tak měla více motivovat k dodržování závazných termínů odvozu dříví," uvedl Lidický. Loni Lesy ČR udělily kvůli včasnému nezpracování kůrovcového dříví 23 pokut za celkem 10,8 milionu korun. Sankce dostávaly zejména firmy působící na severní Moravě, kde je přemnožení kůrovce největší.

Nově bude také definována možnost ukončení kontraktu. "Pokud se skutečná zakázka změní oproti původní natolik, že například objem těžby vzroste až několikanásobně, ve smlouvě bude zakotven mechanismus, který umožní zakázku bez komplikací ukončit," uvedl generální ředitel LČR Daniel Szórád.

Ekologické Hnutí Duha v dubnu přišlo s tvrzením, že firmám se vyplatí stromy napadené kůrovcem včas nezpracovávat a zaplatit raději Lesům ČR pokutu za nedodržení termínu. Pokud nechají kůrovce více rozšířit, získají více dřeva, tvrdí aktivisté. Lesy ČR tento názor odmítly a označily jej za úmyslné zkreslování reality.

V tendru 2017+ se bude celkem soutěžit 48 územních jednotek s odhadovanou hodnotou lesních prací 3,4 miliardy korun bez DPH. Původně LČR oznámily, že v tendru bude 49 jednotek, ale jednotku Jeseník podnik nakonec vyřadil. "Jednotka je významně dotčena církevními restitucemi. Po jejich vyřešení bude soutěžena dodatečně," uvedla Jouklová.

Na 28 jednotkách se bude soutěžit takzvaná komplexní zakázka. Vítěz soutěže provede pěstební práce i těžbu a dřevo následně také prodá. Komplexní zakázka o objemu 2,8 miliardy korun je nejhodnotnější a firmy o ni mají největší zájem. U šesti jednotek se bude soutěžit zakázka na těžbu s prodejem dřeva a u 14 jednotek půjde o soutěž pouze na pěstební práce.

V loňském tendru 2016+ zvítězila společnost Uniles ze skupiny Agrofert ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.


reklama

 
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist