https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podporte-svet-bez-plastovych-lahvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Podpořte svět bez plastových lahví

14.6.2011 11:29

Nová limitovaná edice SodaStream pro lepší svět.

 

Co uděláte, když dostanete žízeň? Natočíte si sklenici čerstvé vody z kohoutku ve své kuchyni, nebo sáhnete po balené, kterou jste si přivezli v plastových lahvích z obchodu? Podle průzkumu agentury GfK (ConsumerScan 1-6/ 2010) nakupuje neuvěřitelných 98% domácností alespoň občas balené nápoje, ať už jde o balenou vodu nebo ochucené nealkoholické nápoje v PET lahvích či plechovkách.

Těžko říci proč jsme si odvykli pít vodu, kterou máme k dispozici na dosah ruky: čerstvou, chutnou, v přísně sledované kvalitě a téměř zadarmo. Pitná voda je přitom odpradávna nejpřirozenější cestou, jak uhasit žízeň. Ale někdy to chce přeci jen změnu.

Pokud máte rádi perlivou vodu nebo jiné bublinkové nápoje, už nemusíte nosit domů těžké PET lahve. S přístrojem SodaStream si snadno připravíte domácí sodovku nebo limonádu z obyčejně kohoutkové vody. Navíc zrovna s tolika bublinkami, kolik jich máte rádi, protože si intenzitu sycení volíte sami stiskem tlačítka. SodaStream využívá plnitelnou bombičku a nepotřebuje ke svému provozu již nic víc, než čerstvou vodu. A bude Vám vděčná i příroda, protože ji ušetříte zbytečné zátěže v podobě emisí z výroby a dopravy balených nápojů i likvidace plastových PET lahví nebo plechovek, z nichž končí navzdory ekologické osvětě valná většina ve směsném odpadu (podle odhadu 80%). V průběhu tří let ochráníte přírodu přibližně před 2.000 prázdnými PET lahvemi nebo plechovkami.

A pokud si nyní koupíte přístroj SodaStream z limitované edice v symbolickém zeleno-bílém provedení, bude Vás navíc hřát dobrý pocit, že jste něco udělali pro lepší budoucnost. Část výtěžku z každého prodaného přístroje totiž zajistí pitnou vodu v africké Keni pro jednoho člověka na celý rok!

Součástí přístroje je bombička, která vystačí až na 80l perlivé vody a lze ji snadno vyměnit za plnou (za cenu plynu, tj. 199 Kč) v široké síti prodejců, kde zakoupíte i sirupy a přístroje SodaStream.


Víte, že…

  • Každoročně přibývá přibližně 141 miliard použitých plastových lahví, které nejsou recyklovány?
  • V Evropě je recyklováno 48% PET lahví. To znamená, že odpad z více než poloviny stolních vod a sycených nápojů v PET lahvích končí na skládkách a ve spalovnách. V USA recyklují asi 1/3 plastových lahví, u nás je to odhadem jen kolem 20%.
  • Doba rozpadu jedné PET lahve je přibližně 450 let. Ta, kterou dnes vyhodíte do směsného odpadu, se rozloží nejdříve po roce 2460.
  • Roční světová výroba balených nápojů zatíží přírodu 2,5 miliony tunami oxidu uhličitého. Uhlíková stopa, kterou zanechá 1 litr sycené vody z přístroje SodaStream, je přitom 4,5x nižší.
  • Na roční výrobu PET lahví je potřeba více než 2,7 milionů tun plastů.
  • Na výrobu jedné lahve balené vody je potřeba 5x více vody, než kolik sama obsahuje.
  • Asi 25% balených vod zákazníci spotřebují mimo místo původu. Takže než se balená voda dostane do regálu ve vašem obchodě, „procestuje“ kus světa. Přeprava balených vod i sycených nápojů z továren do obchodů, a následně z obchodů domů, znamená pro životní prostředí další zátěž v podobě emisí.
  • Přitom stačí jen otočit kohoutkem v kuchyni. Pokud si chcete ověřit kvalitu své vody, navštivte stránky příslušné vodárenské společnosti nebo si nechte vodu odborně posoudit akreditovanou nezávislou laboratoří. Pro zpestření pitného režimu můžete využít přístroj SodaStream a vyrobit si domácí sodovku nebo limonádu. Pomůžete tak ochránit naši planetu před zbytečnou zátěží v podobě výroby a dopravy balených nápojů i následné likvidace obrovského množství PET lahví a plechovek.
  • Jediná láhev, kterou opakovaně využívá přístroj SodaStream k přípravě nápojů, uchrání planetu za tři roky asi před 2.000 prázdnými plastovými lahvemi nebo plechovkami.

reklama

Sodastream - ekologicky šetrné řešení pro domácí limonády

předchozí    další
Sodastream - Jet green
Sodastream - Jet green
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | FAST ČR - www.sodastream.cz
Sodastream - Jet green
Sodastream - Jet green - eko balení
Sodastream - Genesis
Sodastream - Genesis - eko balení
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist