https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podzimni-cyklojizda-1200-cyklistu-zaplnilo-ulice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podzimní cyklojízda: 1200 cyklistů zaplnilo ulice

25.9.2006 10:04 | PRAHA (EkoList)
Evropský týden mobility byl v Praze zakončen velkou podzimní cyklojízdou. Z náměstí Jiřího z Poděbrad se v pátek krátce po 18 hodině vydalo na projížďku Prahou na 1200 cyklistů, kteří na chvíli ochromili automobilovou dopravu v centru Prahy.
 

Trasa vedla Slezskou ulicí na náměstí Míru, Anglickou a Sokolskou na Nuselský most. Za mostem se jízda otočila a po druhé straně Nuselského mostu se vydala Legerovou ulicí kolem Hlavního nádraží na Pražské výstaviště.

Cyklojízda 22.9.2006
Foto: Martin Mach/EkoList

Dan Mourek, jeden z lidí, kteří se podíleli na realizaci jízdy, nám k cyklojízdě řekl: „Jádrem byli lidé, kteří jezdí pravidelně každý třetí čtvrtek v měsíci. Ale tentokrát přijelo i hodně lidí, kteří nejsou zvyklí moc jezdit po městě na kole a kteří si to chtěli vyzkoušet. Bylo zde spousta dětí, psů, bruslařů.“ Jízda byla dopředu dohodnutá s Policií, která pro nás zajišťovala bezpečnost cyklistů a snažila se o plynulost dopravy tím, že cyklistům nastavili „zelenou vlnu“ na semaforech.

Velký počet cyklistů v řadě řidičů vyvolával nervozitu. Například v Anglické ulici se řidič pokusil cyklojízdu předjet po chodníku. To se ale cyklistům nelíbilo a na chodníku vůz zablokovali. Výsledkem byla osmička na cyklistově předním kole a odřený lak na kapotě auta. Kolona více jak tisícovky cyklistů zabrala vcelku dost prostoru a trvalo několik minut, než projel poslední cyklista. Pro ilustraci: zatímco první cyklisté sjížděli za Nuselským mostem z nájezdu mostu, na druhé straně ještě nebyl vidět konec jízdy. „Na Nuseláku byla krásně vidět agresivita některých řidičů. Túrovali motory a troubili. Jako když závislému člověku sáhnete na jeho drogu,“ popisuje chování řidičů Dan Mourek. Podle jeho slov ale bylo i dost ohleduplných řidičů, kterým cyklojízda nijak zvlášť nevadila.

Organizátoři si podle Dana Mourka vytkli za cíl účast alespoň tisícovky cyklistů. „S účastí jsme spokojeni, ale na takovou Budapešť s 32 tisíci cyklisty ještě nemáme. A je pozitivní, že z celé řady českých měst máme zprávy o velké účasti. Cyklojízdy jsou fenomén, který se šíří,“ říká Dan Mourek. „Je jen otázka, jestli se teď něco v Praze změní. My jsme ukázali, že v Praze jsou lidé, kteří chtějí jezdit na kole. Uvidíme, co bude po volbách. Každá strana má propagaci cyklistiky ve svém programu, ale už se také jasně ukazuje, které strany ji chápou jako rekreační a které jako součást dopravy,“ říká Dan Mourek.

Cyklisté svou účastí na jízdě dávají najevo, že Praze stále chybí dostatek prostoru a respektu pro chodce, cyklisty, děti, důchodce a další neautomobilové účastníky silničního provozu. Idea cyklojízd vznikla z přesvědčení, že jízdní kolo je plnohodnotný dopravní prostředek, se kterým se při rozvoji města musí počítat. Podzimní cyklojízda se konala v rámci Evropského dne bez aut, který se koná v rámci Evropského týdne mobility. Obě osvětové a propagační akce mají v evropských městech podpořit přijatelnější způsoby dopravy a napomoci při omezování individuální automobilové dopravy ve městech. Svou podporu myšlence Dne bez aut mohli lidé vyjádřit veřejně na internetu, kde se mohli připojit k výzvě "Nechte auto doma". Podpisem této výzvy se lidé zavázali, že 22. září na Evropský den bez aut nebudou používat automobil.


reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist