https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-bude-v-praze-pulroku-testovat-tri-bmw-na-elektrinu-ma-je-pujcene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie bude v Praze půlroku testovat tři BMW na elektřinu, má je půjčené

7.4.2017 12:34 | PRAHA (ČTK)
Po půlročním zkoušení policie vozy na elektrický pohon vyhodnotí a pak se rozhodne, zda případně ekologická auta nakoupí do svého vozového parku. Na snímku Pavel Baštář, ředitel, Invelt Praha a Tomáš Tuhý, policejní ředitel.
Po půlročním zkoušení policie vozy na elektrický pohon vyhodnotí a pak se rozhodne, zda případně ekologická auta nakoupí do svého vozového parku. Na snímku Pavel Baštář, ředitel, Invelt Praha a Tomáš Tuhý, policejní ředitel.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Policie ČR
Policie začne v Praze testovat tři automobily s motory na elektřinu. Po půlročním zkoušení policie vozy na elektrický pohon vyhodnotí a pak se rozhodne, zda případně ekologická auta nakoupí do svého vozového parku. Novinářům to včera řekl policejní prezident Tomáš Tuhý, který převzal symbolické klíčky od vozidel BMW. Jde o první auta na elektřinu, které policie začne používat.
 

Policie pro zkoušení vozidel podle Tuhého vybrala oblast, kde jsou nabíječky, vozy budou moci policisté nabíjet i na služebně z běžné sítě. "Podotýkám, že to nebudou zásahová vozidla, ale vozidla pro obchůzkovou službu," řekl Tuhý. Policisté s vozy chtějí získat zkušenosti, teprve pak se rozhodnou, co s nimi bude dál. S auty na elektrický pohon podle něj jezdí například policisté v Německu.

Podle náměstka pražského policejního ředitele Ivana Smékala budou vozy používat policisté například při kontrolách parků Stromovka, Džbán nebo v údolí Divoká Šárka. "Jsou to místa, kam se často vyjíždí k jakémukoliv přestupku," podotkl Smékal. Vozy podle něj budou využívány i v historickém centru. Smékal zdůraznil, že není ambicí, aby například policisté v těchto autech pronásledovali pachatele trestných činů. "Od toho máme jiné složky a jiná vozidla," dodal Smékal.

Policie má kolem 12.000 aut. Zhruba stovka z nich jsou podle Tuhého vozy poháněné stlačeným plynem. Nakoupeny byly v loňském roce. "Chceme jako jiné organizace přispívat k lepšímu životnímu prostředí," uvedl Tuhý.

Policie má ode dneška vypůjčené tři vozy BMW i3. Auta ujedou zhruba 160 kilometrů v zimním provozu a až 280 kilometrů v letním provozu. Na rychlo nabíječkách se baterie nabijí za 40 až 50 minut, z klasické zásuvky to trvá deset až 12 hodin. "Největší konstrukční rychlost auta je 150 kilometrů v hodině," dodal Tomáš Cmíral ze společnosti Invelt, která policii auta zapůjčila.

mar mha


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KL

Katka Linke

8.4.2017 06:22
A proč ne Škoda Octavia. Ve Švédsku elektrické Octavie jezdí, tak proč ne u nás? Že by se chlapci museli pochlapit?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist