https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-hasici-zachranka-a-operatori-pripravi-brdy-pro-turisty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie, hasiči, záchranka a operátoři připraví Brdy pro turisty

29.6.2016 16:17 | STRAŠICE (ČTK)
Brdy se turistům otevřely v lednu. Na ilustračním snímku probíhá vyznačování hranic chráněné krajinné oblasti Brdy.
Brdy se turistům otevřely v lednu. Na ilustračním snímku probíhá vyznačování hranic chráněné krajinné oblasti Brdy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | AOPK
Policie, záchranná služba, hasiči a mobilní operátoři se dnes v Brdech dohodli na tom, že připraví všechny podmínky pro to, aby se mohlo zasahovat v Chráněné krajinná oblast (CHKO) Brdy ve zrušeném vojenského prostoru. V lednu se otevřel turistům. Jde hlavně o to najít průsečík s CHKO, Vojenskými lesy a statky (VLS) a armádou, aby se daly využít současné vysílače armády, řekl náměstek plzeňského hejtmana Ivo Grüner (ČSSD), který je odedneška koordinátorem dokončení příprav území pro turistické využití.
 

"Do konce roku potřebujeme mít jasno, aby operátoři začali připravovat projekt stavby vysílače, tedy aby v Brdech fungovala mobilní síť," uvedl. Václav Kubík z Vodafone uvedl, že příprava a stavba základnové stanice potrvá v ideálních podmínkách rok.

Druhým stěžejním tématem je bezpečný průjezd územím, tedy značení turistickými značkami. Podle vedoucího CHKO Brdy Bohumila Fišera je nyní označeno 35 kilometrů nových tras pro pěší a v červenci to bude v okrajové části bývalého vojenského újezdu dvojnásobek. Zbývajících 100 až 130 kilometrů tras, hlavně v centrální oblasti, vybaví Klub českých turistů značkami hned poté, co bude vyčištěná od munice. Povolení od ministerstva životního prostředí na všechny linie už klub má.

Problémem jsou ale cyklostezky. Plzeňský i Středočeský kraj už vyhlásily výzvu na dodavatele projektu i značení pro cyklisty, kteří by měli mít k dispozici zhruba stejně dlouhé trasy jako pěší. Grüner i Fišer potvrdili, že se zatím nikdo nepřihlásil. "Oslovíme Regionální rozvojovou agenturu Plzeňského kraje, aby to zajistila s tím, že to pomůžeme financovat. Ona připraví projekt se všemi povoleními a vyzveme Středočechy, aby to také podpořili," uvedl Grüner. Agentura by připravila projekt pro celé území CHKO. Vzhledem k tomu, že půjde o složitý projekt a kraje už nemají zdroje, odhadují se práce zhruba na rok.

Kraj také pomůže se zajištěním sjízdnosti především páteřních komunikací pro krajskou záchranku, policii a hlavně hasiče. "Na tom budeme spolupracovat s VLS. Řeknou, co dokážou z jejich rozpočtu, a já jsem nabídl spolupráci s naší krajskou správou a údržbou silnic," řekl Grüner. Zatím to zabezpečují VLS jen na obslužných komunikacích. Obce silnice neudržují, protože silnice jsou v majetku VLS.

Protipovodňová opatření a nakládání se zdroji pitné vody koordinuje plzeňský krajský radní Václav Štekl (KSČM). "Existují už dvě studie. Jednu má Povodí Vltavy na vybudování suchých poldrů a druhou VLS na zkapacitnění Padrťských rybníků (v centru CHKO), které jsou ale evropsky významnou lokalitou a tam by to mohlo narazit," řekl Štekl. Poldr by musela obec Strašice zavést do svého územního plánu. Cílem kraje je zadržet co nejvíce vody v Brdech, aby se rychle nespláchla do Klabavy a neškodila od Strašic přes Hrádek až po Rokycany. Zhruba polovina okresu Rokycany má v Brdech vrty a jímá tam vodu na pití. "Je tam velké množství partnerů, kteří se musí shodnout na kompromisu," dodal Štekl.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist