https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-odlozila-trestni-oznameni-deti-zeme-o-sesuvu-na-d8
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie odložila trestní oznámení Dětí Země o sesuvu na D8

23.6.2017 03:00 | PRAHA (ČTK)
Sesuv svahu u Litochovic nad Labem postihl v červnu 2013 rozestavěný úsek D8 v délce asi 200 metrů a poškodil i nedalekou železniční trať. Na dálnici způsobil škodu 700 milionů korun a na souběžné železniční trati 300 milionů korun.
Sesuv svahu u Litochovic nad Labem postihl v červnu 2013 rozestavěný úsek D8 v délce asi 200 metrů a poškodil i nedalekou železniční trať. Na dálnici způsobil škodu 700 milionů korun a na souběžné železniční trati 300 milionů korun.
Policie odložila trestní oznámení ekologické organizace Děti Země týkající se sesuvu půdy na dálnici D8 a železniční trať před čtyřmi lety. Podle policie nešlo o trestný čin, ale o náhodnou souhru nepředvídatelných událostí. ČTK to včera sdělila organizace Děti Země, která rozsáhlé trestní oznámení podala před rokem. Děti Země jsou postupem policie zaskočeni a v létě chtějí podat nové trestní oznámení na vznik sesuvu.
 

Organizace policii v trestním oznámením předložila seznam asi třicítky osob, které by podle ní bylo vhodné vyslechnout. "Policie ovšem zřejmě nikoho nevyslechla a spokojila se jen s názory státních organizací a s obsahem několika náhodných podkladů, že viníkem je 'Matka Příroda' či lomaři," uvedla organizace v tiskové zprávě.

Policie poukázala také na probíhající soudní spor Ředitelství silnic a dálnic a Správy železniční dopravní cesty s firmou Kámen Zbraslav, která je majitelem lomu Dobkovičky. "Pokud prý nedodáme nové důvody nebo dokud neskončí tento spor, nebude už (policie) nic dělat," zmínil předseda Dětí Země Miroslav Patrik. Podle něj při projektování a výstavbě dálnice zcela selhalo ŘSD a najatí odborníci. K sesuvu nemuselo podle Patrika dojít, pokud by se postavil dlouhý tunel mimo sesuvné území, nebo kdyby se D8 stavěla podle norem a kvalitních podkladů.

"Během léta chceme podat nové trestní oznámení za vznik sesuvu a zřejmě k němu přidáme další obrovské finanční škody za nestabilní estakádu Prackovice, která několik let ujíždí do Labe, takže dálnice je od svého zkušebního provozu v prosinci 2016 v jejím okolí v délce asi tří kilometrů v jednom tahu nefunkční," dodal Patrik.

Sesuv svahu u Litochovic nad Labem postihl v červnu 2013 rozestavěný úsek D8 v délce asi 200 metrů a poškodil i nedalekou železniční trať. Na dálnici způsobil škodu 700 milionů korun a na souběžné železniční trati 300 milionů korun. Podle posudku je viníkem sesuvu blízký kamenolom Dobkovičky, jeho majitel podíl na sesuvu popírá. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) řekl, že "příčinou sesuvu byly nadměrné srážky a činnost kamenolomu Dobkovičky s nedostatečným odvodněním srážek". Spor mezi státem a firmou Kámen Zbraslav by měl projednávat Obvodní soud pro Prahu 5.

Dálnice D8 se buduje už více než 30 let, stavbu brzdily zdlouhavé pře. Prezident Miloš Zeman v této souvislosti poukazuje na "řádění takzvaných zelených aktivistů". První úsek byl otevřen 6. listopadu 1990. Výstavbu posledního úseku mezi Lovosicemi a Řehlovicemi v délce 16,4 kilometru zahájilo ŘSD v listopadu 2007, dostavbu zbrzdil sesuv. Koncem loňského roku byla poslední část dálnice otevřena, kvůli nestabilnímu podloží na trase v Českém středohoří je ale u prackovické estakády provoz sveden do jednoho pruhu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist