https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-stale-nevi-kdo-muze-za-hromadny-uhyn-ryb-v-labi-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie stále neví, kdo může za hromadný úhyn ryb v Labi

12.1.2017 15:12 | NYMBURK (ČTK)
Policii a nymburskému odboru životního prostředí se dosud nepodařilo zjistit, kdo může za říjnový hromadný úhyn zhruba 500 kilogramů ryb v Labi u Nymburku. Ilustrační foto.
Policii a nymburskému odboru životního prostředí se dosud nepodařilo zjistit, kdo může za říjnový hromadný úhyn zhruba 500 kilogramů ryb v Labi u Nymburku. Ilustrační foto.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Policii a nymburskému odboru životního prostředí se dosud nepodařilo zjistit, kdo může za říjnový hromadný úhyn zhruba 500 kilogramů ryb v Labi u Nymburku. Podle mluvčího nymburské radnice Petra Černohouse se nepodařila určit ani nebezpečná látka, která do vody unikla.
 

"Příčinou úhynu ryb byl nedostatek kyslíku ve vodě. Jaká látka či děj způsobil tento úbytek kyslíku ve vodě, nebylo zjištěno," řekl dnes Černohous. Podle něj se nepodařilo zjistit ani místo, odkud látka unikla. "Nebylo zjištěno ani místo vzniku, neboť úhyn ryb se projeví s určitou časovou prodlevou. Je však zřejmé, že tento děj nastal na Labi pravděpodobně mezi Kolínem a Poděbrady," dodal Černohous.

Nymburská policie se případem stále zabývá. "Mohu potvrdit informace z odboru životního prostředí, že se nepodařilo určit látku ani místo jejího úniku. Policisté na případu dále pracují, aktuálně probíhá šetření na Kolínsku," řekla dnes ČTK policejní mluvčí Petra Potočná. Dodala, že policie čeká také na vyjádření Povodí Labe.

Policisté ve spolupráci s odborem životního prostředí začali po úhynu prověřovat firmy v okolí toku Labe proti směru proudu od Nymburku. Vyšetřovatelé vyloučili, že by se nebezpečná látka dostala do Labe přítokem Cidliny. Pracovníci odboru životního prostředí odebírali vzorky vody v okolí firem a porovnávali je se vzorky vody, ve které ryby uhynuly.

Nymburská policie případ vyšetřuje jako trestný čin, a to na základě trestního oznámení od místního svazu rybářů. "My jsme to do té doby prověřovali, nicméně po podání trestního oznámení jsme zahájili úkony trestního řízení," řekla již dříve Potočná. Pokud se policistům podaří určit viníka, hrozí mu až půl roku odnětí svobody nebo zákaz činnosti.

Zhruba 500 kilogramů ryb uhynulo na Labi v Nymburku 21. října. Podle Černohouse bylo zjištěno, že ve vodě nebyl dostatek kyslíku. "Deset miligramů kyslíku na litr vody je norma, podle testů byl ale ve vodě v době úhynu zhruba jeden miligram kyslíku," řekl Černohous. Nymburský deník s odvoláním na hasiče uvedl, že hromadné úhyny ryb na Labi se každoročně ve stejných datech opakují.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist