https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policiste-prohledavali-soukromy-majetek-zrejme-bez-povoleni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policisté prohledávali soukromý majetek zřejmě bez povolení

27.9.2000 13:14 | PRAHA (EkoList)
Dnes dopoledne několik policistů vniklo do budov Otevřeného koordinačního centra odpůrců politiky Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) v bývalých Libeňských loděnicích. Podle koordinátora centra Marka Uhlíře k tomu neměli žádné povolení, přestože původně tvrdili, že akci schválil majitel objektu. Majitel prý telefonicky potvrdil, že o policejní akci vůbec neví. "Policisté na mě křičeli, že žádné povolení nepotřebují, že oni jsou zákon a to stačí," řekl EkoListu Uhlíř.
 

Policisté údajně tvrdili, že se v centru vyráběly zápalné láhve a další zbraně používané na včerejších násilných demonstracích v centru Prahy a u Kongresového centra. "Ručím za to, že se tu žádné zbraně nepřipravovaly. Vyráběly se tu například loutky na představení nebo chřestítka na sambu," ohrazuje se Uhlíř. Podle něj vzniklo libeňské koordinační centrum jako nenásilný prostor, kde byli přísně zakázány zbraně, drogy a alkohol.

Jediný konflikt nastal, když se policisté snažili vniknout do kuchyně a jeden z kuchařů po nich hodil marmeládu. Podle Uhlíře, poté co se dostavil na nejbližší policejní stanici a vysvětlil situaci, byli policisté kolem jedenácté hodiny odvoláni. Podle informací Občanských právních hlídek (OPH) je celý pozemek obklíčen policisty a jejich právní oddělení celý incident prošetřuje. Policie na Praze 8 ani tiskový mluvčí pražské policie Jan Holub k celému incidentu nedokázali podat žádné informace.

Koordinátoři otevřeného centra již včera rozhodli, že centrum zavřou. "Potom co jsme se dozvěděli o násilí během demonstrací ve městě, v obavách před možným přenesením násilných akcí do Libně," vysvětluje Uhlíř. Již večer koordinátoři upozornili informační centrum Iniciativy proti ekonomické globalizaci (INPEG), že se centrum zavírá a nikdo tam nemá jezdit.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist