https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsko-chce-odklad-zakazu-klecovych-chovu-aktiviste-protestuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polsko chce odklad zákazu klecových chovů, aktivisté protestují

28.4.2011 15:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Při protestu v minulém týdnu v Praze byl předán dopis na polském velvyslanectví.
Při protestu v minulém týdnu v Praze byl předán dopis na polském velvyslanectví.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Dita Michaličková / Společnost pro zvířata
Na rok 2012 se těší všechny nosnice z velkochovů. Od ledna příštího roku totiž bude platit zákaz chovu nosnic v tzv. nezdokonalených klecích. Polsko však nedávno podalo návrh na jeho několikaletý odklad. Evropská síť pro ochranu hospodářských zvířat (ENFAP) bije na poplach a žádá, aby Polsko svůj požadavek stáhlo.
 

Co jsou nezdokonalené a obohacené klece?

Nezdokonalené klece jsou holé drátěné klece, kde jsou slepice zavřeny 24 hodin denně celý svůj produkční život, tedy jeden až dva roky. V jedné kleci jsou 4 až 6 slepic, na každou připadá plocha menší než papír A4. Slepice zde nemohou uplatňovat své potřeby jako snášet vejce do hnízda, popelit se, hledat potravu, odpočívat na bidýlku a podobně.

Obohacené klece mají obsahovat prostor pro umělé hnízdo, pro každou slepici 15 cm bidýlka, materiál na popelení a prostor na každou slepici o málo větší než papír A4.

Výjimka pro Polsko? Ne!

EU již před lety uvedla, že zákaz chovu slepic v nezdokonalených klecích by měl podstatně zlepšit zdraví a celkovou pohodu chovaných slepic. Podle mluvčího Evropské komise v ČR Martina Staška zůstává datum uvedené ve směrnici v platnosti a tento typ klecových systémů bude tedy od 1. ledna 2012 zakázaný. „Pro zachování data stanoveného ve směrnici hovoří mimo jiné i to, že členské státy měly k dispozici velmi dlouhé přechodné období,“ řekl Ekolistu Stašek.

Podle ochránců zvířat argumentují Poláci tím, že neměli čas se na zákaz klecí připravit. „Měli 12 let, stejně jako ostatní státy. A souhlasili, že klece zakáží, když vstupovali do EU,“ říká Romana Šonková ze Společnosti pro zvířata. Podle ochránců hospodářských zvířat je ale nepřípustné, aby Polsko dostalo výjimku a mohlo tedy produkovat vejce za jiných podmínek než zbytek EU. Ekolist kontaktoval polské velvyslanectví s dotazem na další postup Polska po veřejných protestech, odpověď však nezískal.

Podle ochránců zvířat je zákaz tzv. nezdokonalených klecí důležitý. Od příštího roku povinné obohacené klece nejsou ale z pohledu slepic to nejlepší. „Jedná se o kompromis mezi zájmy ochránců zvířat a zájmy velkochovů,“ hodnotí je Šonková.

65 000 pohlednic pro Brusel

Ochránci hospodářských zvířat ve čtrnácti zemích EU v minulém týdnu poslali otevřený dopis polským velvyslanectvím. V ČR se pod dopis veřejnost nepodepisovala, ale například v Německu jsou podle ochránců pod dokumentem shromážděny tisíce podpisů. V Praze u stanice metra Malostranská mohli dát lidé najevo svůj postoj podpisem pod pohlednicí poslanou Radě zemědělských ministrů do Bruselu. Celkem prý bylo Radě zasláno 65 000 pohlednic z celé EU se žádostí, aby nebyla akceptována polská žádost o odklad. Podle Společnosti pro zvířata se v samotném Polsku konal protest před úřadem vlády.

Slepice Hetty je maskot kampaně "Slepice z klece ven".
Slepice Hetty je maskot kampaně "Slepice z klece ven".
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Dita Michaličková / Společnost pro zvířata
Šonková si myslí, že zákaz neobohacených klecí povede k tomu, že některé drůbežárny tuto oblast podnikání opustí. „Ale na druhou stranu se mohou prosadit menší farmy, které se ke slepicím chovají šetrně již dávno,“ říká Šonková. Na šetrnější chov slepic prý myslí i nová Společná zemědělská politika EU, která zatím vzniká a vstoupí v platnost po roce 2013. Podle Šonkové by bylo vhodné nějakou formou motivovat v ČR zemědělce, kteří se chovají podle zásad wellfare.

Spotřebitel na výběr má

Šonková uvedla, že spotřebitel má při svých nákupech možnost výběru. Na každém vejci v obchodě je uveden kód. Pokud je první číslo kódu 3, jedná se o vejce z klecových chovů, které je logicky také nejlevnější. Začíná-li kód 2, jde o pro slepice příznivější halový chov. Pro slepice ještě lepší způsob chovu – volný výběh -, je označován 1. Biochovy mají číslici 0.

Podle Šonkové u nás ale vejce z volného výběhu nejsou k dostání. „Já sama kupuji bio vejce, i když je cena o něco vyšší,“ uvedla Šonková a dodala, že nerozumí tomu, proč lidé v ČR většinou šetří na jídle, aby si pak za uspořené peníze koupili lepší elektroniku nebo auto.

Fakt, že Češi se o to, co jí, moc nezajímají, potvrzuje dobrovolnice Společnosti pro zvířata: o kampaň se prý zajímali především zahraniční turisté, Češi většinou procházeli bez povšimnutí. Jedna z organizátorek, Dita Michaličková, přesto uvedla, že je osobně s akcí spokojená. Říká, že veřejnost má zájem, pokud se k ní dostanou informace. „Často lidé ani netuší, jak jsou hospodářská zvířata, včetně slepic, chována,“ dodala Michaličková.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist