https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsko-chce-povolenky-zdarma-pro-elektrarnu-ktera-neexistuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polsko chce povolenky zdarma pro elektrárnu, která neexistuje

11.7.2012 14:38 | PRAHA (Ekolist.cz)
Polsko vyrábí téměř veškerou elektřinu z uhlí
Polsko vyrábí téměř veškerou elektřinu z uhlí
Polsko požaduje miliony emisních povolenek zdarma pro elektrárnu, která vůbec neexistuje. Namísto uhelné elektrárny Łęczna stojí v oblasti na Polsko-ukrajinském pomezí jen příslovečná zelená louka, napsal server Euractiv.
 

Polsko přitom pro elektrárnu, na jejíž výstavbě se nezačalo pracovat, žádá bezplatné povolenky za 33 milionů euro. Podle Chrise Daviese, člena výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu, se ukázaly „špinavé triky“ a snaha podvádět systém. „Myslím, že budeme obrovsky naštvaní, pokud by Evropská komise našla cestu, jak pravidla ohnout nebo interpretovat tak, aby polskému požadavku vyhověla,“ řekl Davies serveru Euractiv.

Podle pravidel evropského obchodování s emisemi (ETS) platnými pro období do roku 2020 mohou být povolenky přiděleny jen pro provozy, jejichž výstavba fyzicky započala před koncem roku 2008.

Podle oficiální odpovědi polské vlády spadá elektrárna Łęczna do kategorie „ve výstavbě,“ i když práce ještě nejsou dokončeny.

Jenže v dvacetikilometrové vzdálenosti od Łęczné v blízkosti obce Stara Wieś-Stasin byla ještě na počátku července jen vesnická krajina se zelenými loukami, lesíky a poli s dozrávajícími plodinami. Žádné budovy nebo inženýrské sítě, které by naznačovaly stavbu elektrárny, na místě podle Euractivu nejsou.

„Není jisté, zda tu elektrárna bude,“ řekl Euractivu místní zemědělec s tím, že zatím na půdě normálně hospodaří. Na místě, kde by měla být postavena elektrárna s výkonem 800 megawatt, pěstuje on a další zemědělec kukuřici. Podle organizace Client Earth, která zpochybňuje legálnost elektrárny Łęczna, polské úřady před termínem na konci roku 2008 ani nezažádaly o stavební povolení.

Euractiv upozorňuje i na elektrárnu Północ, pro kterou požaduje Polsko za 98,3 milionů euro bezplatných povolenek. Na fotografiích z listopadu 2010 jsou na jejím místě také jen prázdná pole bez jakýchkoli známek stavebních prací. „Když vidíte prázdné pole bez jakýchkoli staveb, očividně nebyl proces výstavby fyzicky zahájen v termínu, který uplynul před třemi roky,“ prohlásil pro Euractiv Marcin Stoczkiewicz z Client Earth. Podle něj bylo jednoznačně porušeno právo.

Euractiv cituje zdroj z polského ministerstva životního prostředí, podle nějž polská vláda nezkontrolovala všech 187 míst, kterých se přidělované povolenky týkají. Vláda je prý v případě kritiky ze strany Evropské komise kvůli porušení pravidel ochotná ustoupit. Podle zdroje byl seznam navrhovaných elektráren schválen bez toho, že by se posuzovalo, zda všechny splňují evropská pravidla.

Polsko, podobně jako Česká republika, může svým podnikům přidělovat část povolenek zdarma až do roku 2020. Polsko, které vyrábí většinu elektrické energie z domácího uhlí, dlouhodobě oponuje evropské klimatické politice. Aktuálně zablokovalo evropský plán na snížení emisí skleníkových plynů o 80 až 95 % do roku 2050.


reklama

 
Další informace |
Podle článku Poland demands free carbon allowances for ghost coal plants zveřejněného 11. července na serveru Euractiv.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist