https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polychlorovane-bifenyly-uvolnovane-do-prostredi-ohrozuji-plodnost-lednich-medvedu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polychlorované bifenyly uvolňované do prostředí ohrožují plodnost ledních medvědů

11.2.2017 04:14 | PRAHA (Ekolist.cz)
V případě neplodných samců ledních medvědů existuje riziko, že samice nenalezne plodného partnera včas a propásne tak jednu z nemnoha příležitostí k rozmnožení, které za svůj život má
V případě neplodných samců ledních medvědů existuje riziko, že samice nenalezne plodného partnera včas a propásne tak jednu z nemnoha příležitostí k rozmnožení, které za svůj život má
Foto | Ansgar Walk / Wikimedia Commons
Populaci ledních medvědů ohrožují nejen klimatické změny a ubývání arktického ledu, ale také některé toxické látky. Vědci se zabývají například vlivem polychlorovaných bifenylů (PCB) na hormonální rovnováhu těchto medvědovitých šelem. Tyto látky totiž mohou snižovat jak plodnost samic, tak způsobovat horší kvalitu spermií samců.
 

Působení PCB na rozmnožování ledních medvědů v Grónsku a na Špicberkách zkoumá také Viola Pavlová z Hydrobiologického ústavu Biologického centra AV ČR. Zatímco jiné studie hodnotí nejčastěji negativní vlivy jedovatých látek na rozmnožovací schopnosti samic, česká vědkyně se zaměřila na reprodukční zdraví samců.

„Naše studie přinesla nový pohled na vliv kontaminantů na dynamiku populace ledních medvědů tím, že dala do souvislosti možnou neplodnost samců s Alleeho efektem, k němuž u medvědů dochází,“ říká autorka studie Viola Pavlová. Alleeho efekt se projevuje u druhů s nízkou populací, u kterých je pro jedince obtížné najít sexuálního partnera nebo přivést na svět alespoň tolik mláďat, kolik by stačilo k dlouhodobému zachování druhu.

V případě ledních medvědů se jedná o riziko, že samice nenaleznou včas plodného partnera a propásnou jednu z nemnoha příležitostí k rozmnožení, které za svůj život mají. „Pokud totiž soupeří o zdravou samici neplodný samec s plodným a zvítězí neplodný jedinec, mládě se v daném roce nenarodí," uvádí vědkyně. Důsledkem pak může být i pokles samotné populace.

Polychlorované bifenyly patří mezi chemikálie, které zůstávají v prostředí po desetiletí. Od 30. let 20. století se používaly jako přídavné látky do barev, laků, náplní transformátorů či kondenzátorů. Až v 60. letech se ukázalo, že se akumulují v životním prostředí a odtud se dostávají do potravního řetězce. Protože se rozpouští v tucích, hromadí se v tkáních živočichů, zejména pak predátorů na vrcholu potravní pyramidy, včetně lidí. PCB mohou v jejich těle způsobit mimo jiné rakovinu, poškození jater nebo právě neplodnost. V Československu byla výroba PCB zastavena v roce 1984.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist