https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslanci-nedokoncili-debatu-o-parizske-klimaticke-dohode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslanci nedokončili debatu o pařížské klimatické dohodě

10.11.2016 13:16 | PRAHA (ČTK)
Nový klimatický plán podepsali loni v prosinci v Paříži zástupci téměř 200 zemí. Česko jej ještě neschválilo.
Nový klimatický plán podepsali loni v prosinci v Paříži zástupci téměř 200 zemí. Česko jej ještě neschválilo.
Sněmovna dnes nedokončila úvodní kolo debaty o ratifikaci pařížské klimatické dohody, která je namířena proti globálnímu oteplování. Smlouva nabyla platnosti minulý týden.
 

Nový klimatický plán podepsali loni v prosinci v Paříži zástupci téměř 200 zemí. K letošnímu 5. říjnu se dosáhlo cíle, aby dohodu ratifikovalo 55 zemí, které se celkově podílejí na více než 55 procentech emisí skleníkových plynů světa. Dohoda pak mohla vstoupit do 30 dní v platnost.

Poslanec opoziční ODS Jan Zahradník podotkl, že Česko je vlastně vystaveno nutnosti dohodu ratifikoval, mluvil ale v souvislosti s ní o sociálním inženýrství. Jan Klán z KSČM se zase zajímal o to, zda budou smlouvu dodržovat největší znečišťovatelé, tedy Spojené státy a Čína. Ptal se, co se stane, když Česko pařížskou dohodu neratifikuje. Debatu přerušila poslední přestávka. Kdy se k ní Sněmovna vrátí, není jasné.

Oteplování se má podle textu dohody udržet pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí emise, především oxidu uhličitého. Pařížský dokument nahrazuje Kjótský protokol z roku 1997.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

10.11.2016 13:56
Je naprosto jasné,
že USA, Čína a další země dohodu dodržovat nebudou... ono to vlastně ani nejde, protože neobsahuje žádné měřitelné závazky...
To jen některé naivní země zvýší náklady svým občanům... a budou se těšit na pochvalu
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist