https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslanci-opet-nedokoncili-debatu-o-parizske-klimaticke-dohode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslanci opět nedokončili debatu o pařížské klimatické dohodě

1.12.2016 12:55 | PRAHA (ČTK)
Smlouva nabyla platnosti bez ohledu na postoj Česka už začátkem listopadu. Ministr pro životní prostředí Richard Brabec (ANO) navzdory tomu označil komplikace ve Sněmovně za ostudné
Smlouva nabyla platnosti bez ohledu na postoj Česka už začátkem listopadu. Ministr pro životní prostředí Richard Brabec (ANO) navzdory tomu označil komplikace ve Sněmovně za ostudné
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sněmovna opět nedokončila úvodní kolo debaty o ratifikaci pařížské klimatické dohody, která je namířena proti globálnímu oteplování. Poslanci ji museli odročit kvůli absenci ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), jehož přítomnost si před třemi týdny k tomuto bodu na návrh opoziční ODS vyžádali. Mládek se z dnešního jednání dolní komory omluvil kvůli zahraniční cestě.
 

Smlouva nabyla platnosti bez ohledu na postoj Česka už začátkem listopadu. Ministr pro životní prostředí Richard Brabec (ANO) navzdory tomu označil komplikace ve Sněmovně za ostudné. "Jsme jedním z mála států, které dohodu ještě neratifikovaly," řekl.

Nový klimatický plán podepsali loni v prosinci v Paříži zástupci téměř 200 zemí. K letošnímu 5. říjnu se dosáhlo cíle, aby dohodu ratifikovalo 55 zemí, které se celkově podílejí na více než 55 procentech emisí skleníkových plynů světa. Dohoda pak mohla vstoupit do 30 dní v platnost.

Oteplování se má podle textu dohody udržet pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí emise, především oxidu uhličitého. Pařížský dokument nahrazuje Kjótský protokol z roku 1997.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist