https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslanci-za-ods-chteji-zrusit-poplatky-za-znecistovani-ovzdusi-opak-toho-co-navrhuje-vlada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslanci ODS chtějí zrušit poplatky za znečišťování ovzduší. Opak toho, co navrhuje vláda

25.1.2012 13:40 | PRAHA (Ecomonitor)
Poslanci ODS Jaroslav Plachý a František Sivera za Hospodářský výbor navrhli novelu právě projednávaného zákona o ovzduší. Chtějí, aby velké podniky nemusely platit poplatky za vypouštění škodlivin do ovzduší. Pro průmysl je to podle nich příliš zatěžující. Jejich návrh je ale přesný opak toho, co si od projednávání zákona slibuje šéf jejich strany a premiér Petr Nečas. Jeho snahou je poplatky za znečišťování ovzduší zvýšit. O neshodně informují Hospodářské noviny.
 

Podle Hospodářských novin argumentují Plachý a Sivera tím, že poplatky jsou brzdou ekonomického rozvoje a snižují jejich konkurenceschopnost. Peníze získané od znečišťovatelů jsou důležité jako zdroj financí pro Státní fond životního prostředí, který z nich spolufinancuje projekty, na které přispěla Evropská komise.

Poslanec Radim Jirout (ODS), který je členem výboru pro životní prostředí, připomíná, že smyslem poplatků není aby firmy platily, ale aby byly motivovány zavádět šetrnější technologie.

Poslanecká sněmovna tak bude jednat o dvou protichůdných návrzích. Oba však vzešly z jedné politické strany.

Více informací naleznete ve zprávě Hospodářských novin: Poslanci ODS jdou proti vládě. Chtějí, aby firmy neplatily za špínu z komínů z 24.1.2012.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist