https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/potrebujeme-nove-bloky-temelina-odbornici-odpovidaji-ekolistu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Potřebujeme nové bloky Temelína? Odborníci odpovídají Ekolistu

11.1.2011 21:32 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jaderná elektrárna Temelín by se měla v následujících létech rozšířit o dva nové bloky. Bude skutečně v budoucnosti potřebná další energie z Temelína? Nebo se tímto krokem pouze obohatí ČEZ, protože elektřina bude určená pro vývoz? Ekolist.cz se zeptal odborníků na energetiku.
 

Redakce Ekolistu.cz oslovila několik odborníků s žádostí o komentář na téma:

"Potřebuje ČR přistavět dva bloky v jaderné elektrárně Temelín? "

Své odpovědi nám poslali:

Podle Miroslava Havránka z Centra pro otázky životního prostředí UK nelze odpovědět jednoduše ano nebo ne. A ve svém komentáři se pouští do analýzy budoucího stavu energetiky, ale i světového energetického rozpoložení. Havránek rozebírá, jaké jsou klady a zápory jaderných elektráren - a dochází k závěru. "Jakkoli jsem velkým zastáncem fotovoltaiky, energetických úspor i ostatních OZE, stále si nemyslím, že bychom byli v roce 2025 schopni jimi pokrýt více než 35 % primárních energetických zdrojů," píše Havránek. „Pokud bych se tedy měl vyslovit k záměru postavit dva nové bloky JETE, vyslovil bych se ano.“ Celý komentář Miroslava Havránka.

„Ne, dnes rozhodně ne,“ říká na otázku potřebnosti stavby dalších dvou bloků odborník na fyziku jaderných reaktorů a ekonomiku jaderných elektráren Radek Škoda. Je to podle něho stejné, jako se spořením na důchod. "Za sebe to mám jasné. Nepotřebuji si dnes spořit na důchod, a je moudré to dělat. Nepotřebujeme dnes nové bloky přistavět, a je moudré tak činit," říká Škoda. Ve svém lehce ironicky laděném komentáři pak nastiňuje vlastnosti nejen jaderné energetiky. Více čtěte v komentáři Radka Škody.

Pavel Vlček z Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí ve svém příspěvku vysvětluje, proč nepotřebujeme nové jaderné reaktory v Temelíně. „Je bláhové se domnívat, že díky jádru odstavíme tepelnou elektrárenskou špínu hyzdící severočeskou krajinu. Temelínskou jadernou elektřinu již celé desetiletí vyvážíme. Proto jsme Temelín evidentně stavěli a jsme největší vývozci široko daleko v přepočtu na hlavu. Nové bloky na tuto tradici jasně navazují,“ upozorňuje Vlček. Podle něho spotřeba energie v ČR nutně stoupat nemusí. Více se dočtete komentáři Pavla Vlčka.


reklama

 
Další informace |
Porovnání cen elektřiny najdete na serveru SFinance.cz
Martin Singr
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist