https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-moravy-vypusti-do-prehrady-ocipovane-stiky-a-candaty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Moravy vypustí do přehrady očipované štiky a candáty

16.6.2016 17:17 | BRNO (Ekolist.cz)
Generační ryby mají skvělé hospodářské vlastnosti a vypouštějí se právě kvůli své plodnosti a dobrým předpokladům pro rozmnožování. Na snímku candát.
Generační ryby mají skvělé hospodářské vlastnosti a vypouštějí se právě kvůli své plodnosti a dobrým předpokladům pro rozmnožování. Na snímku candát.
Brněnská přehrada se dočká nových přírůstků tzv. generačních ryb. Povodí Moravy do ní vypustí čtyři desítky očipovaných štik a candátů. Za ulovení a vypuštění zpět dostanou rybáři odměnu, uvedl mluvčí státního podniku Petr Chmelař. Vypuštění generačních ryb je symbolickou akcí u příležitosti založení Povodí Moravy.
 

Dvacet candátů a dvacet štik označí Povodí Moravy čipem tak, aby rybáři poznali, že se jedná o tzv. generační rybu. Podnik pak odmění každého rybáře, který zašle číslo čipu a fotografii, jak rybu vypouští zpět do nádrže. Generační ryby mají skvělé hospodářské vlastnosti a vypouštějí se právě kvůli své plodnosti a dobrým předpokladům pro rozmnožování.

Vzhledem k velikosti nádrže a množství ryb v ní nebude mít čtyřicítka generačních kusů zásadní vliv na život pod hladinou, jejich vypuštění je ve spojení s výročím založení Povodí Moravy především symbolické.

Povodí Moravy zároveň veřejnosti zpřístupní vnitřní prostory Brněnské přehrady. Zájemci budou provázeni v malých skupinkách, vstup do objektu bude umožněn pouze bez zavazadel (ne batohy, objemné tašky apod.), doporučujeme neklouzavou obuv. Prosíme návštěvníky, aby dbali všech bezpečnostních pokynů a dodržovali zásady bezpečnosti, se kterými budou před prohlídkou objektu seznámeni pracovníkem odpovědným za prohlídku.

Ceremoniál bude součástí dětského dne s Povodím Moravy, které si pro malé návštěvníky brněnské přehrady připravilo pestrý program. Akce se uskuteční v Rakovecké zátoce u Rybářské bašty v sobotu 25.6.2016 od 10 hodin. Kromě vypuštění ryb budou na místě pro děti připraveny zábavné atrakce. Prvních padesát dětí, které splní připravené úkoly, vyhraje plavbu parníkem pro dvě osoby. Ti ostatní pak drobný dárek a průkaz malého vodohospodáře.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist