https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pozar-v-chko-brdy-zivelne-shorely-dva-az-tri-hektary-vresovist-prirode-to-nevadi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Požár v CHKO Brdy: živelně shořely dva až tři hektary vřesovišť. Přírodě to nevadí

29.3.2017 04:39 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle ochránců přírody je však rozdíl mezi živelně vzniklým požárem a řízeným vypálením, které je mimochodem součástí péče o vřesoviště.
Podle ochránců přírody je však rozdíl mezi živelně vzniklým požárem a řízeným vypálením, které je mimochodem součástí péče o vřesoviště.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Bohumil Fišer / Správa CHKO Brdy
Během včerejšího dne živelně shořely dva až tři ha vřesoviště v I. zóně chráněné krajinné oblasti Brdy na bývalé dopadové ploše Jordán. Zdejší vřesoviště unikátního rozsahu vznikla na dopadových plochách zrušeného vojenského prostoru Brdy odlesněním a dlouholetým působením požárů a mechanického narušování půdy během vojenských cvičení. Dnes jsou součástí nejcennější I. zóny chráněné krajinné oblasti. O vlivu požáru na přírodu informuje Agentura ochrany přírody a krajiny.
 

Požár zachvátil bývalý vojenský prostor o rozloze zhruba dvou až tří hektarů u obce Malá Víska na Berounsku. Na místě zasahovali desítky hasičů a vrtulník s vakem naplněným vodou. Podle mluvčího hasičů Petra Svobody byl kvůli rozsahu požáru vyhlášen druhý stupeň poplachu.

„Vřesovištím požáry neškodí, řízené vypalování je dokonce součástí plánu péče o tato jedinečná místa," konstatuje Bohumil Fišer, vedoucí Správy CHKO Brdy. Podstatný je podle něho rozdíl mezi živelně vzniklým požárem a řízeným vypálením. "Při živelném požáru není šíření ohně pod kontrolou a mohou tak být ohroženy i okolní porosty. Hasičům se včera naštěstí podařilo včas zasáhnout a oheň se nerozšířil do lesa,“ říká Fišer.

Požár vřesoviště.
Požár vřesoviště.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Bohumil Fišer / Správa CHKO Brdy

„Včerejší požár mohl mít nedozírné následky. Věříme však, že přispěje k řešení požárního rizika na bývalých dopadových plochách, které jsou daleko od civilizace s nedostatkem vody pro hašení a s velkým množstvím uschlých rostlin. Pokud bychom ve větší míře využívali řízených požárů, přispěje to k významnému snížení požárního rizika a zároveň napomůže i zachování unikátních vřesovišť,“ dodává Bohumil Fišer.

Jedinci vřesu zhruba po 25 letech stárnou, ztrácejí schopnost vegetativního rozmnožování a následně vřesoviště odumírá a začíná se rozpadat. Klíčení semenáčků vřesu vyžaduje obnažení půdy na minerální podklad. Vřesoviště na dopadové ploše Jordán se nachází někde uprostřed vývojové fáze s menším podílem semenáčků soustředěných především do kráterů po výbuších munice. Udržování vřesoviště v příznivém stavu proto vyžaduje aktivní lidské zásahy. Kvůli pyrotechnické zátěži jsou řízené požáry jedinou možností, jak rozsáhlá vřesoviště, které jsou součástí nejcennějších I. a II. zón v CHKO Brdy, dlouhodobě udržet.

Přečtěte si rozhovor s Bohumilem Fišerem o nové CHKO Brdy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist