https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prace-na-odbahneni-zatoky-na-machove-jezere-jsou-u-konce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Práce na odbahnění zátoky na Máchově jezeře jsou u konce

8.3.2017 08:00 | DOKSY (ČTK)
Kvůli odbahnění zátoky bylo jezero částečně vypuštěno, hladina loni na podzim klesla o 1,7 metru. Jezero se znovu napouští od konce prosince. Projekt za 19 milionů korun se hradí z evropské dotace. Úpravy by měly přispět k větší čistotě Máchova jezera.
Kvůli odbahnění zátoky bylo jezero částečně vypuštěno, hladina loni na podzim klesla o 1,7 metru. Jezero se znovu napouští od konce prosince. Projekt za 19 milionů korun se hradí z evropské dotace. Úpravy by měly přispět k větší čistotě Máchova jezera.
Na Máchově jezeře jsou skoro u konce práce na odbahnění Dokeské zátoky, což by mělo přispět ke zlepšení kvality vody v tomto oblíbeném letovisku. Zbývá dodělat terénní úpravy na břehu. Čeká se, až půda trochu vyschne, řekla ČTK mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) Karolína Šůlová.
 

Terénní úpravy by měly zabrat asi týden, budou se nejspíš dělat už v průběhu března. "Bude se zalesňovat paseka a opravovat přístupové komunikace," uvedl Pavel Trnka z AOPK.

Z Dokeské zátoky bylo během zimy vyhrnuto na přilehlou paseku víc než 17.000 metrů krychlových usazenin, které byly po vyschnutí převezeny k zemědělským pozemkům. "Po sklizni řepky bude na přelomu srpna a září sediment zaorán," dodal Trnka.

Kvůli odbahnění zátoky bylo jezero částečně vypuštěno, hladina loni na podzim klesla o 1,7 metru. Jezero se znovu napouští od konce prosince. "Děláme vše pro to, aby se na normální hladinu dostalo co nejdříve. Každý den přibývá zhruba centimetr," řekl Trnka. V obvyklé výši by hladina jezera měla být do začátku turistické sezony, průměrná hloubka nádrže je 2,2 metru.

Projekt za 19 milionů korun se hradí z evropské dotace. Odbahněním Dokeské zátoky vznikne rezerva pro zachycování splavenin z povodí Robečského potoka. Součástí projektu je také oprava stometrové hrázky v Břehyňské zátoce. "Další etapou je oprava opevnění historické stoky Břehyňského rybníka po jeho výlovu v listopadu 2017," dodala Šůlová. Úpravy by měly přispět k větší čistotě Máchova jezera, které se každoročně potýká se zvýšeným výskytem sinic.

Částečné vypuštění jezera využily také Doksy, a to k revitalizaci zanedbaného pobřeží ve Starých Splavech. Úpravy si vyžádají víc než 12,5 milionu korun. Práce na první etapě by měly skončit letos v dubnu. Nejviditelnější novinkou bude nové vyhlídkové a přístavní molo, které bude volně končit ve vodě. Bude mít tři úrovně sklopení pro různé typy plavidel, která se po jezeře plaví.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist