https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prace-na-upravach-parku-na-karlove-namesti-zacnou-v-roce-2018
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Práce na úpravách parku na Karlově náměstí začnou v roce 2018

31.1.2017 13:27 | PRAHA (ČTK)
Náměstí, které funguje jako dopravní uzel a zároveň park podle návrhu zahradního architekta Františka Thomayera z 19. století, je chráněnou památkou.
Náměstí, které funguje jako dopravní uzel a zároveň park podle návrhu zahradního architekta Františka Thomayera z 19. století, je chráněnou památkou.
Práce na úpravách památkově chráněného parku na pražském Karlově náměstí by měly začít příští rok. Konkrétní změny a jejich cena, která je prozatím odhadovaná na čtvrt miliardy korun, vzejdou z veřejné zakázky, kterou dnes schválili radní. Bude mít formu takzvaného soutěžního dialogu, v němž budou zapojeni možní budoucí dodavatelé, radnice Prahy 2 i další subjekty, které na náměstí sídlí. Vítěze by město chtělo znát v září.
 

Náměstí, které funguje jako dopravní uzel a zároveň park podle návrhu zahradního architekta Františka Thomayera z 19. století, je chráněnou památkou. "Na jedné straně stojí požadavky památkové péče na zachování Thomayerova konceptu parkového náměstí - a zároveň je třeba náměstí upravit tak, aby mohlo i ve 21. století sloužit jako příjemné místo k pobytu či společenskému a kulturnímu vyžití," uvedl ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřej Boháč.

Podle zákona o veřejných zakázkách má zadání formou soutěžního dialogu pomoci zadat i zakázku, u níž se předem neví, jak správně a dostatečně přesně specifikovat podmínky jejího plnění. Je založený na principu opakovaného jednání s dodavateli.

Náměstí bylo částečně upraveno už v předchozích letech. Šlo o loňskou rekonstrukci tramvajové tratě a přilehlých chodníků. Navázala na ni oprava křižovatek a přechodů. Podle studie úprav parku podle IPR by měly zmizet blátivé vyšlapané pěšinky, které nahradí lépe koncipovaná síť chodníků, přibude místo pro posezení a třeba pro pořádání pikniků nebo farmářských trhů.

Naposledy se park upravoval v roce 1998, a to u Novoměstské radnice. Proti rozsáhlému kácení stromů tehdy protestovali ekologové i obyvatelé Prahy 2. V roce 2008 uspořádala radnice architektonickou soutěž, v níž vybralo vítězný návrh, proti kterému se ale postavili památkáři. O dva roky později podepsali zástupci radnice a magistrátu memorandum, v němž se zavázali ke společnému postupu ohledně obnovy náměstí.

Karlovo náměstí, dříve zvané Dobytčí trh, měří na délku 510 metrů a na šířku 130 metrů. Celková plocha je přes 80.550 metrů čtverečních. Ve středu náměstí stála od roku 1300 kruhová kaple Božího těla, ve které byly vystavovány říšské korunovační klenoty, zbořena byla roku 1791.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist