https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-3-schvalila-koncepci-takzvaneho-chytreho-mesta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha 3 schválila koncepci takzvaného chytrého města

23.6.2016 07:53 | PRAHA (ČTK)
Žižkovská radnice je první pražskou radnicí, která podobný krok učinila
Žižkovská radnice je první pražskou radnicí, která podobný krok učinila
Snížení počtu parkovacích míst v ulicích o polovinu, zavedení mýtného, umístění stanic pro veřejné dobíjení elektromobilů, využívání obnovitelných zdrojů energie, ale i snižování obezity obyvatel prostřednictvím interaktivních kiosků navrhuje koncepce takzvaného chytrého města (Smart City) v Praze 3. Materiál, který vypracovala radnice s ČVUT, schválili zastupitelé. Podpořila jej i primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Mnohé z cílů, které koncepce vytyčila, podle opozice ale není možné uskutečnit.
 

"Smart City je město, které se snaží o maximální kvalitu života s minimální spotřebou zdrojů a s využitím moderních technologií a inovací," řekl zastupitelům jeden z autorů koncepce pro Prahu 3 Štěpán Mančík z ČVUT. "Je snahou o zlepšení kvality života občanů," dodal místostarosta Alexander Bellu (ODS). Koncept Smart City funguje v některých evropských metropolích, mimo jiné ve Vídni a v Amsterdamu. První kroky v Česku zahájily Písek a Ostrava.

Primátorka Krnáčová, která má v rámci hlavního města Smart City v gesci, uvedla, že žižkovská radnice je první pražskou radnicí, která podobný krok učinila. Magistrát zatím tak daleko nedospěl. Sestavil pouze příslušný zastupitelský výbor. "Je třeba se ptát, kdo to bude řídit, vyčlenit skupinu osob, která se tím bude profesionálně zabývat," uvedla na zastupitelstvu primátorka. Podle ní by takový tým mohl do podzimu vzniknout v rámci Institutu plánování a rozvoje (IPR).

Opoziční zastupitel Ondřej Rut (ŽnS) považuje schválenou koncepci za "velmi ambiciózní". Radnice na ní ale podle něj nemá personální ani finanční prostředky. Navíc prý chybí informace o tom, zda a jak ji bude městská část naplňovat. Bez toho je podle zastupitele a předsedy zelených Matěje Stropnického "pouhým cárem papíru".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist