https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-7-odstranuje-z-ulic-kontejnery-na-trideny-odpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha 7 odstraňuje z ulic kontejnery na tříděný odpad

9.1.2018 10:50 | PRAHA (ČTK)
Namísto kontejnerů parkovací místo. Ilustrační snímek
Namísto kontejnerů parkovací místo. Ilustrační snímek
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Radnice Prahy 7 začala odstraňovat z ulic takzvaná hnízda kontejnerů na tříděný odpad. Namísto nich umisťuje do jednotlivých domů popelnice. V nejbližší době by mělo stanoviště zmizet z Letohradské ulice. Z ulic ale nezmizí všechny kontejnery. Odstraněny budou pouze tam, kde o to projeví obyvatelé domů zájem a nehrozí, že by odpadky po změně nebylo kam vyhodit. V Praze ročně lidé vytřídí několik desítek tisíc tun odpadu.
 
"Na ulici se uvolní prostor, který je možné využít jako parkovací místo. Zmizí nepořádek a zlepší se vzhled ulic. A pokud mají lidé nádoby blíž, motivuje je to víc třídit odpad. Od Pražských služeb máme odezvu, že takto vytříděné suroviny jsou čistší a nemusí je tolik dotřizovat," řekl místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský (SZ). Systém, kdy jednotlivé domy dostanou nádoby zdarma, je podle místostarosty navíc levnější než budovat podzemní kontejnery.

Se změnou musí v dané lokalitě ale souhlasit obyvatelé domů, kterých se změna týká. "Například v Tusarově ulici se obyvatelé na naši výzvu neozvali, tak jsme stanoviště nerušili. Výhled totiž není zrušit všechna stanoviště, ale racionalizovat systém," řekl Mirovský.

Venkovní stanoviště už zmizela například v ulicích Muzejní, Strojnická nebo Gerstnerova. Letos mají být umístěny popelnice do devíti domů v Letohradské ulici, kde bude současné místo pro barevné nádoby zrušeno.

Pražané mohou třídit papír, sklo, plasty, tetra-packy a na některých místech rovněž plechovky. Za rok 2016 Pražané vytřídili 52.000 tun odpadu, z toho nejvíce papíru, a to 21.000 tun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist