https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-9-koupi-pozemky-aby-prodlouzila-park-pratelstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha 9 koupí pozemky, aby prodloužila park Přátelství

31.1.2018 23:47 | PRAHA (ČTK)
Radnice chce rozšířením parku zabránit dalšímu zahušťování zástavby a ubývání zeleně. Městská část už od roku 2009 usilovala se stejným záměrem o odkup pozemků, které jsou podle platného územního plánu stavebními parcelami.
Radnice chce rozšířením parku zabránit dalšímu zahušťování zástavby a ubývání zeleně. Městská část už od roku 2009 usilovala se stejným záměrem o odkup pozemků, které jsou podle platného územního plánu stavebními parcelami.
Praha 9 koupí pozemky, aby mohla prodloužit park Přátelství z Proseku na Střížkov. Rozhodli o tom jednomyslně zastupitelé Prahy 9. Za pozemky o rozloze 2,36 hektaru zaplatí společnosti OC9 175 milionů korun. Vedení městské části požádalo o finanční pomoc 85 milionů korun hlavní město. Informovala o tom Majka Kurková z radnice Prahy 9.
 

Radnice chce rozšířením parku zabránit dalšímu zahušťování zástavby a ubývání zeleně. Městská část už od roku 2009 usilovala se stejným záměrem o odkup pozemků, které jsou podle platného územního plánu stavebními parcelami. "Po devíti letech jednání s vlastníkem pozemků společností OC 9 s. r. o. (...) jsme dostali na podzim loňského roku nabídku na odkoupení celé zelené plochy za 175 milionů korun, nebo dvě třetiny plochy za 60 milionů korun s tím, že stavební pozemky u stanice metra Střížkov zůstanou společnosti OC9 a ta je v maximální možné míře, jak jí to dovoluje územní plán, využije k zástavbě," uvedla radní městské části Jana Nowaková Těmínová (TOP 09).

Kvůli nákladnosti záměru se radnice loni v listopadu obrátila na místní obyvatele, aby vyjádřili své názory. V anketě hlasovalo 4634 lidí z 54.603 obyvatel městské části. Pro odkup všech pozemků hlasovalo 3787 lidí, což je zhruba 82 procent respondentů, odkoupení dvou třetin pozemků podpořilo 205 hlasujících a proti odkupu se vyslovilo 30 hlasujících. Některé lístky byly vyplněné špatně a tudíž neplatné.

Loni v prosinci zastupitelé nabídku společnosti přijali s tím, že cena nebude vyšší než cena obvyklá. Radnice nechala vypracovat dva posudky, z nichž oba stanovily obvyklou cenu vyšší, 223,6 milionu korun, druhý 193,3 milionu. Městská část pak požádala o 85 milionů korun hlavní město. Záměr již podpořila primátorka Adriana Krnáčová (ANO).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KL

Katka Linke

1.2.2018 16:37
Super. Je tak dál, milí pražští zastupitelé. U nás zastupitelstvo nakupuje pozemky už pár let, když někde chcete mít park, je to nejlepší řešení. Developeři parky nestaví. Možná ty shopping, nebo offshore větrné.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist