https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-hehem-21-let-rozdala-lidem-pres-pul-miliardy-na-vymenu-kotlu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha hěhem 21 let rozdala lidem přes půl miliardy na výměnu kotlů

1.12.2015 15:52 | PRAHA (ČTK)
Praha rozdělila od roku 1994 lidem na výměnu neekologických zdrojů vytápění víc než půl miliardy korun, úspěšných žádostí bylo přes 17.000. Letos vyčlenila 18 milionů korun.
Praha rozdělila od roku 1994 lidem na výměnu neekologických zdrojů vytápění víc než půl miliardy korun, úspěšných žádostí bylo přes 17.000. Letos vyčlenila 18 milionů korun.
Praha rozdělila od roku 1994 lidem na výměnu neekologických zdrojů vytápění víc než půl miliardy korun, úspěšných žádostí bylo přes 17.000. Letos vyčlenila 18 milionů korun. Rozdělení dalších 4,7 milionů korun 198 žadatelům ve čtvrté etapě dnes schválili pražští radní, informoval magistrát v tiskové zprávě.
 

"Program je již od roku 1994 motivačním nástrojem města ke zlepšování kvality ovzduší, předmětem podpory jsou projekty ekologického vytápění a ohřevu vody v domácnostech," uvedla radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Peníze Praha rozdělila již téměř 44.000 domácností, většina vyměňovala kotle či kamna na uhlí na ekologičtější varianty.

Dotace na výměnu starých kotlů za nové ekologické už mohou poskytovat všechny kraje v České republice. Podle odhadů se bude měnit až 350.000 starých kotlů po celé republice. Do pěti let má na výměny kotlů v domácnostech jít až devět miliard korun, které získalo ministerstvo životního prostředí (MŽP) od Evropské komise. Kotlíkové dotace jsou určeny pro občany na výměnu zdroje vytápění v rodinných domech. Na výměnu starého kotle na pevná paliva za jiný, ekologičtější zdroj a takzvaná mikro-energetická opatření mohou lidé získat až 85procentní dotaci z maximální částky 150.000 korun.

Od roku 2022 nebude podle platného zákona o ovzduší v ČR možné provozovat v domácnostech staré neekologické kotle první a druhé emisní třídy. Už od loňska nesmějí být na tuzemský trh uváděny kotle třetí emisní třídy a vyšší. MŽP chystá ještě další změny, které by měly zpřísnit kontroly kotlů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist