https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-koupi-milicovsky-rybnik-v-praze-11-a-dva-prilehle-pozemky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha koupí Milíčovský rybník v Praze 11 a dva přilehlé pozemky

5.10.2016 11:05 | PRAHA (ČTK)
Milíčovský rybník patří do soustavy sedmi vodních ploch v povodí Milíčovského potoka.
Milíčovský rybník patří do soustavy sedmi vodních ploch v povodí Milíčovského potoka.
Praha koupí Milíčovský rybník v Praze 11 a dva přilehlé pozemky ve čtvrti Háje. Rozhodli o tom včera pražští radní. Město za pozemky a rybník zaplatí přibližně 6,85 milionu korun bez DPH. Nákup musí ještě schválit pražští zastupitelé. Praha letos rozhodla i o vykoupení pozemku Cihelna v Bažantnici v Praze 14 a v budoucnu chce získat ještě další pozemky v přírodních oblastech.
 

Hlavní město vlastní většinu pozemků v lokalitě přírodní památky Milíčovský les a rybníky. "Odkupem tohoto unikátního území dojde ke sjednocení soustavy vodních ploch a přilehlých přírodních biotopů s množstvím rostlin a živočichů, které budou plnit funkci rekreační a díky možnosti zajištění vody i protipovodňovou," uvedla radní Jana Plamínková (SZ/Trojkoalice).

Přírodní památku tvoří soubor přirozených doubrav, olšin, vlhkých luk a rybníků. Rostou tu významná společenstva rostlin a chránění živočichové, zejména obojživelníci.

Milíčovský rybník patří do soustavy sedmi vodních ploch v povodí Milíčovského potoka. Tato plocha zadržuje vodu, a zároveň tak plní funkci protipovodňové ochrany.

Praha už letos souhlasila s výkupem vzácného území Cihelna v Bažantnici v Praze 14 za 1,3 milionu korun. Město rovněž jedná o výkupu pozemku v oblasti Divoké Šárky.

Na území Prahy je podle magistrátních stránek téměř 90 chráněných území. Mezi rozlohou největší patří například Divoká Šárka, Chuchelský háj, Klánovický les, Prokopské údolí, Stromovka nebo Modřanská rokle. Chráněny jsou i skály v trojské zoo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist