https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-nepovolila-ohlasenou-vystavu-na-staromestskem-namesti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha nepovolila ohlášenou výstavu na Staroměstském náměstí

2.11.2000 12:05 | PRAHA (EkoList)
Výstavu o dopravě a jejích vlivech na životní prostředí, kterou na Staroměstském náměstí chtěla od 3. do 5. listopadu prezentovat organizace Centrum pro dopravu a energetiku (CDE), nepovolila včera pražská radnice. Zvláštní komise Rady Zastupitelstva hl. m. Prahy bez udání důvodu žádost o umístění výstavy v nízkopodlažním autobuse na Staroměstském náměstí zamítla. "Považujeme to za další projev neskrývané neochoty dát prostor konstruktivní kritice současné dopravní politiky," rozčiluje se Petr Kurfürs z pořádajícího CDE.
 

Komise výstavu zamítla i přes počáteční podporu náměstka primátora Martina Hejla. Výstava se tak přesunula na Internet, kde bude od pátku ke shlédnutí na adrese cde.ecn.cz/vystava.

Den bez aut (DBA) má letos větší podporu než v minulých letech, připojily se například České dráhy, Městská policie a některé základní školy. Datum letošního ročníku DBA bylo původně stanoveno na počátek září, ale pak bylo kvůli zasedání Mezinárodního měnového fondu přesunuto na pátek 3.11. V příštích letech by již DBA měl být koordinován s Evropským dnem bez aut.

V některých městech, kterými jsou například Karlovy Vary, Liberec a Havlíčkův Brod, je po celý DBA městská doprava zdarma. Během DBA proběhne více než 180 happeningů, budou vystaveny nejlepší práce z výtvarných soutěží, které déle než měsíc probíhají například v Kostelci nad Orlicí, Berouně, Bohumilicích, Bystřici pod Pernštejnem a dalších městech. V Praze jsou práce z této soutěže vystaveny ve stanici metra Muzeum, na přestupu mezi linkami A a C. Součástí této výstavy jsou i panely věnované pražské cyklistice, dopravě v Praze obecně nebo panel nazvaný "Kde auta brání tramvajím v jízdě".

V Plzni se dnes zájemci u příležitosti DBA mohou svézt zdarma historickým parním vlakem, zítra v Olomouci historickou tramvají. Ve Vysokém Mýtě, Havířově, Zlíně či Jihlavě se uskuteční cyklistické jízdy. V Praze se manifestační cyklojízda pojede v odpoledních hodinách po Severojižní magistrále k magistrátu na Mariánském náměstí. CDE požádalo magistrát o uzavření některých ulic, tato žádost však byla zamítnuta.

V některých městech, jako například v Berouně, Hodoníně, Jihlavě, Nymburce a dalších, proběhnou shromáždění, koncerty, protesty proti způsobu vedení některých komunikací a v Hradci Králové budou zapáleny svíčky za oběti automobilismu. Ve všech zúčastněných městech bude Městská policie zpřísněně dohlížet na pohyb automobilů po městě a správné parkování.


reklama

 
Filip Procházka

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist