https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-ohnostroje-na-vltave-kvuli-ochrane-ptactva-zrusila-ohnostroj-na-pocest-cinskeho-prezidenta-ale-byl
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha ohňostroje na Vltavě kvůli ochraně ptactva zrušila, ohňostroj na počest čínského prezidenta ale byl

1.4.2016 11:55 | PRAHA (ČTK)
Praha sice ohňostroje odpalované z pontonů na Vltavě v zájmu ochrany vodního ptactva zrušila, ale obecně se zřejmě na řece konat mohou. Příkladem je úterní ohňostroj na počest čínského prezidenta. Ilustrační foto.
Praha sice ohňostroje odpalované z pontonů na Vltavě v zájmu ochrany vodního ptactva zrušila, ale obecně se zřejmě na řece konat mohou. Příkladem je úterní ohňostroj na počest čínského prezidenta. Ilustrační foto.
Praha sice ohňostroje odpalované z pontonů na Vltavě v zájmu ochrany vodního ptactva zrušila, ale obecně se zřejmě na řece konat mohou. Příkladem je úterní ohňostroj na počest čínského prezidenta. Stačilo k němu povolení na umístění pontonu na Vltavu a oznámení ohňostroje městské části a hasičům. Vyplývá to také ze stanoviska firmy, která ohňostroj připravovala a odpalovala. Informoval o tom Petr Mrhálek, výkonný viceprezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce, která si ohňostroj objednala.
 

Umístění pontonu organizátorům povolilo Povodí Vltavy. Jeho mluvčí Hugo Roldán řekl, že prověřovalo pouze to, zda objekt nebude překážet lodnímu provozu. Nezabývalo se tím, co se na něm bude konat. Městská část Praha 1 dostala od organizátorů oznámení o konání ohňostroje, ale žádný schvalovací proces se nekonal, uvedla mluvčí této městské části Veronika Blažková.

Podle zákona o pyrotechnice se na pořádání ohňostrojů z pyrotechnických výrobků první až třetí kategorie vztahuje pouze oznamovací povinnost. Až u nejnebezpečnější kategorie je nutné žádat o povolení báňský úřad. Také u pyrotechnických prostředků čtvrté třídy přitom existuje podskupina, na niž stačí pouze ohlášení, doplnil mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek. Ten dále řekl, že o povolení úterního ohňostroje na počest čínského prezidenta nikdo na příslušném obvodním pracovišti o povolení nežádal. "Poslední žádost, kterou v Praze máme, byla na pořádání novoročního ohňostroje na Vítkově," uvedl. Podle zprostředkovaného vyjádření společnosti, která tento ohňostroj zajišťovala, byly použity pouze prostředky čtvrté kategorie uvedené na speciálním seznamu, pro které stačí jen oznámení. Navíc musí být vypracován technologický postup ohňostrojné práce, který je dostupný na odpališti a pak se firmou archivuje.

Několikaminutová světelná show doplněná hudbou a čínským zpěvem se odehrála na pozadí Pražského hradu, pyrotechnici světla odpalovali z pontonů na řece. Na ní stála i loď se zástupem svítících barevných figur připomínajících slavnou čínskou terakotovou armádu.

Mluvčí báňského úřadu upozornil, že z toho není možné posoudit, zda bylo pro tuto akci potřeba povolení. "Na době odpalování pyrotechnických výrobků nezáleží," uvedl. Odpovědnost za posouzení, do jaké kategorie ohňostroj spadá, a případné podání žádosti o povolení nese profesionální odpalovač ohňostroje, nikoliv pořadatel.

Novoroční ohňostroje v Praze se dříve odpalovaly i ze Střeleckého ostrova nebo pontonu na Vltavě. Ochranáři to však kritizovali, protože plašil vodní ptactvo. Deník Blesk s odkazem na informace organizace Přátelé vodního ptactva uvedl, že kvůli ohňostroji na počest čínského prezidenta uhynuly dvě labutě. Pražský magistrát o tom žádné informace nemá. "Naše oddělení ochrany prostředí ani záchranná stanice divokých zvířat Lesů hlavního města Prahy žádné úmrtí labutí hlášené nemá," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist