https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-schvalila-plan-rozvoje-trojske-zoo-na-dalsich-pet-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha schválila plán rozvoje trojské zoo na dalších pět let

16.8.2016 11:57 | PRAHA (ČTK)
Pražskou zoo v Troji loni navštívilo přes 1,3 milionu lidí, což je třetí nejvyšší číslo v její čtyřiaosmdesátileté historii. Dnes očekává letošního miliontého návštěvníka
Pražskou zoo v Troji loni navštívilo přes 1,3 milionu lidí, což je třetí nejvyšší číslo v její čtyřiaosmdesátileté historii. Dnes očekává letošního miliontého návštěvníka
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / Zoo Praha
Pražští radní schválili plán investic do zoo v Troji. V následujících pěti letech dokument počítá s investicemi až 838,6 milionu korun. Peníze by mohly jít například na výstavbu nového pavilonu pro gorily, expozici pand nebo na modernizaci infosystému zoologické zahrady, jejích cest nebo strojů a zařízení. Zoo je příspěvkovou organizací hlavního města.
 

"Zoo je jedním z nejatraktivnějších míst pro obyvatele Prahy i turisty. Jsem rád, že zabojujeme o získání pandy, tasmánského čerta a zrealizujeme další zajímavé věci pro návštěvníky," uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Investice jsou rozděleny do čtyř částí. V první z nich jsou takzvané stavby klíčového významu, kam podle materiálu spadá pavilon pro gorily, expozice Arktidy s ledními medvědy, expozice exotických ptáků, areál australské zvířeny nebo areál pro chov pand velkých. "Expozici pand plánujeme doplnit expozicí langurů čínských, jedněch z nejvzácnějších primátů, kteří v současné době nejsou chováni mimo zemi svého původu," píše zoo v materiálu.

V další kategorii jsou stavby areálu pro bizony, rozvoj technického zázemí, rekonstrukce zpevněných ploch a oplocení nebo infosystému. Třetí kategorii tvoří zvažované projekty, jejichž investorem by mělo být město, nikoliv zoo. Je to třeba přebudování bývalého Trojského pivovaru nebo parkoviště na jihu zahrady.

"Do poslední kategorie spadají budoucí záměry, to jsou akce, jejichž realizace bude rozhodující pro Zoo Praha až po roce 2022," píše se v materiálu. Mezi tyto záměry patří mimo jiné ubytování pro návštěvníky nebo expozice laošů. Náklady na akce v této kategorii zoo vyčíslila na dalších zhruba 433 milionů korun.

Pražští radní letos už schválili záměr stavby zmíněného pavilonu pro chov pandy a souhlasili i s vybudováním areálu pro chov ďábla medvědovitého. Na jeho projektovou přípravu vyčlenili 1,5 milionu korun. Celkově má stavba stát asi 35 milionů korun.

Právě stavbu areálu pro pandy kritizuje opozice. "Primátorka Adriana Krnáčová nedbá podstatných problémů, jakými je dostavba Pražského okruhu nebo stavba metra D, a místo toho se věnuje pokleslým smlouvám s Čínou," uvedl opoziční zastupitel a předseda klubu zastupitelů TOP 09 Václav Novotný.

Pražskou zoo v Troji loni navštívilo přes 1,3 milionu lidí, což je třetí nejvyšší číslo v její čtyřiaosmdesátileté historii. Dnes očekává letošního miliontého návštěvníka. Na milion lidí se tak podle mluvčí zoo Jany Myslivečkové dostane nejdříve za víc než deset let, návštěvnost obvykle k tomuto číslu dospěje až koncem srpna nebo v září.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist