https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-vybuduje-v-zoo-novy-pavilon-pro-dabla-medvedoviteho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha vybuduje v zoo nový pavilon pro ďábla medvědovitého

29.6.2016 08:01 | PRAHA (ČTK)
Pražští radní schválili dotaci pro trojskou zoo ve výši 1,5 milionů korun. Peníze jsou určeny na letošní projektovou přípravu výstavby areálu pro chov ďábla medvědovitého. Celkové náklady na výstavbu by měly dosáhnout 35 milionů korun. Ďábel medvědovitý je největší žijící vačnatec Tasmánie a patří mezi ohrožené druhy. Zahrada v Troji je příspěvkovou organizací hlavního města.
 

"Za posledních 20 let ubylo 95 procent jeho populace, což australské úřady vedlo k tomu, že přehodnotily své původně negativní stanovisko k možnostem vývozu ďáblů mimo australské území. Dnes jsme pověřili zoo vstoupit do jednání o dovozu tohoto zvířete," řekla radní Irena Ropková (ČSSD).

Areál australské zvířeny by se měl skládat z několika částí. Jednak z expozice ďáblů medvědovitých, vybudován by měl být rovněž průchozí výběh s dvěma druhy klokanů, voliéra s klokanem žlutonohým a prostor pro odpočinek návštěvníků. V plánu je rovněž stavba voliéry s endemickými vodními ptáky. Podle předpokladu má areál přilákat o asi 100 000 návštěvníků víc.

V rámci areálu zahrady by měl nový pavilon stát poblíž hlavního vchodu, a to mezi nově budovaným Rákosovým pavilonem a rezervací Bororo. "Nyní se jedná o expozičně 'mrtvou' plochu a vybudování areálu australské zvířeny by velmi zatraktivnilo toto území," píše se v dokumentu.

Stavba by měla být zhotovena v roce 2017 a 2018. Náklady by pak byly v roce 2017 ve výši 23 milionů a v roce 2018 by to pak bylo 10,5 milionu korun.

Rada dnes také vyčlenila tři miliony korun na přípravu projektu na stavbu pavilonu pro chov pandy velké. Náklady se podle dřívějších odhadů budou pohybovat kolem 200 milionů korun. O chovu vzácných zvířat z Číny mluví vedení zoo i politici řadu měsíců.

Zoo v Troji je příspěvkovou organizací patřící hlavnímu městu. V loňském roce ji navštívilo 1 318 382 lidí, což je třetí nejvyšší číslo v její čtyřiaosmdesátileté historii.


reklama

 
Aleš Berný
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist