https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-vypise-tendr-na-projektovou-pripravu-dobijecich-stanic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha vypíše tendr na projektovou přípravu dobíjecích stanic

30.8.2017 07:00 | PRAHA (ČTK)
Praha vypíše tendr, ve kterém najde firmu, která připraví nutné dokumenty pro vybudování základů, na kterých budou stát nové dobíjecí stanice pro elektromobily. V současné době je podle dokumentu v Praze 80 dobíjecích stanic. / Na obrázku je nabíjení elektromobilu v detailu.
Praha vypíše tendr, ve kterém najde firmu, která připraví nutné dokumenty pro vybudování základů, na kterých budou stát nové dobíjecí stanice pro elektromobily. V současné době je podle dokumentu v Praze 80 dobíjecích stanic. / Na obrázku je nabíjení elektromobilu v detailu.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Praha vypíše tendr, ve kterém najde firmu, která připraví nutné dokumenty pro vybudování základů, na kterých budou stát nové dobíjecí stanice pro elektromobily. Vyplývá to z materiálu, který včera schválili pražští radní. S vybranou firmou uzavře Praha rámcovou smlouvu do roku 2019 za maximálně 15 milionů korun bez DPH. Město chce vybudovat 59 míst s dobíjecími stanicemi.
 

Podle dokumentu se jedná o devět základů pro středně rychlé nabíjecí stanice na současných parkovištích P+R a 50 základů pro rychlé nabíjení na frekventovaných místech Prahy.

V letošmím a příštím roce mají by měly být připraveny základy na šesti P+R parkovištích, zbylé tři pak v roce 2019.

V současné době je podle dokumentu v Praze 80 dobíjecích stanic. "Ve srovnání s evropskými městy jako Amsterdam nebo Vídeň je hustota dobíjecí sítě řídká a nedostačující pro výraznější rozšíření elektromobility v Praze," píše se v materiálu. Nové stanice bude moci využívat veřejnost, městské organizace a radnice, záchranáři ale i komerční projekty.

Instalaci samotných dobíjecích stanic bude město řešit souběžně s vybudováním zmíněných základů. Také v tomto případě vypíše tendr na jejich dodávku. Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) bude město následně hledat budoucího provozovatele.

Pražští zastupitelé již letos v červnu na svém zasedání schválili přidělení 950.000 korun radnici druhé městské části na vybudování tří dobíjecích stanic pro elektromobily. Část svého vozového parku pak chce vyměnit za elektromobily Prahou vlastněný dopravní podnik.

Projekt "Nabíjecí stanice – vybudovaní nových nabíjecích bodů pro elektromobily“ spadá do koncepce Smart Prague a je dalším krokem k modernizaci Prahy. Vybudování základů pro nabíjecí stanice v majetku hlavního města bude klíčové pro další rozvoj elektromobility ve městě.

"Počet elektromobilů rychlé stoupá a to je trend, který určitě chceme podporovat. Tím nejdůležitějším samozřejmě je, aby v Praze existovala dostatečná infrastruktura v podobě dobíjecích stanic," uvedla primátorka Adriana Krnáčová a dodává: "Dobíjecí stanice jsou primárně určeny pro širokou veřejnost, a proto budou vznikat především na frekventovaných místech a také na P+R parkovištích. Počítáme ale i s jejich využitím pro elektromobily městských organizací."


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist