https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-vysadila-stromy-a-upravila-hrdlorezsky-sad-tresnovka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha vysadila stromy a upravila hrdlořezský sad Třešňovka

22.6.2017 07:00 | PRAHA (ČTK / Ekolist)
Hlavní město se stará o celkem 65 hektarů revitalizovaných sadů, do kterých bylo vysazeno přes 2500 ovocných stromů. / ilustrační foto
Hlavní město se stará o celkem 65 hektarů revitalizovaných sadů, do kterých bylo vysazeno přes 2500 ovocných stromů. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Magistrát hlavního města Prahy
Pražský magistrát revitalizoval desetihektarový sad Třešňovka v pražských Hrdlořezích. Během roku a půl tam vysázel 421 nových ovocných stromů, z toho tři hrušně a šest jabloní, zbytek jsou třešně. Nyní je tam dohromady 1700 stromů. Místo bylo také vyčištěno od odpadků po bezdomovcích. Celkové náklady na projekt byly více než 4 miliony korun, ročně bude údržba stát půl milionu korun. Včera to řekli novinářům zástupci magistrátu.
 

"Byla to úplně zarostlá oblast, kde se nedalo projít. Byly tu všude skládky, odpadky, mezi tím bezdomovci, vypadalo to nevábně a neutěšeně," řekla radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Podle ní bylo ze sadu odvezeno 100 tun odpadků. "Vůbec nechápu, jak sem mohli bezdomovci natahat 100 tun, ale je to tak," dodala.

V sadu je ponecháno 300 suchých ořezaných torz třešní pro živočichy. "Je tu široké spektrum bezobratlých, brouků, ploštic, blanokřídlých," doplnil magistrátní specialista péče o chráněná území Jiří Rom.

Sad, který byl založen před druhou světovou válkou, zarostl poté, co se na přelomu 80. a 90. let minulého století přestal udržovat. Třešňovka se po provedené revitalizaci stává nejen vyhledávaným cílem obyvatel z okolních čtvrtí. V sadu byla opravena páteřní cesta, kterou doplňují menší pěšiny. Část z nich tvoří cyklokrosovou trasu, na které se pořádají i závody. Tráva nebude udržovaná jako v parku, ale sečená dvakrát ročně. Také se tam budou pást ovce a kozy, poprvé tu byly loni.

Hlavní město se v posledních sedmi letech snaží o obnovu sadů, které byly dříve jeho běžnou součástí. V současné době se stará o celkem 65 hektarů sadů, do kterých bylo vysazeno přes 2 500 ovocných stromů. Ovocné sady byly v minulosti nedílnou součástí nejen venkovské, ale i příměstské a městské krajiny. Tak, jak se v průběhu druhé poloviny minulého století přestávaly hospodářsky využívat, byla velká část z nich nahrazena zahrádkářskými koloniemi, bytovou zástavbou nebo byly postupně převedeny na les. Hlavní město nyní sady opět obnovuje nebo zakládá nové.

„Všechny sady jsou celoročně volně přístupné pro veřejnost. Lidé si zde mohou pro svou potřebu natrhat bezplatně ovoce, nesmí při tom však poškodit větve stromů,“ říká radní pro oblast životního prostředí Jana Plamínková.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist