https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-zvazuje-ze-polepsenym-cernym-pasazerum-odpusti-pulku-pokuty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha zvažuje, že polepšeným černým pasažérům odpustí půlku pokuty

6.9.2017 14:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Praha spustila kampaň proti černým pasažérům / Na obrázku je logo v metru.
Praha spustila kampaň proti černým pasažérům / Na obrázku je logo v metru.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Magistrát hl. m. Prahy
Podle statistik pražského dopravního podniku počet černých pasažérů v hlavním městě trvale roste. Praha proto na konci srpna spustila kampaň “Normální je zaplatit!“. Má snížit počet neplatících cestujících, zároveň se zaměří i na poctivé cestující, kteří od revizorů za odměnu dostanou placku. Radní pro dopravu Petr Dolínek chce prosadit, aby se polepšeným černým pasažérům snížila pokuta na polovinu, pokud si koupí roční předplatné. Informoval o tom pražský magistrát.
 

“Chceme především mladší generaci ukázat, že jezdit načerno není cool. Všichni by si měli uvědomit, že cestovat na úkor ostatních je naopak hloupé a trapné. Černý pasažér je na podobné úrovni jako někdo, kdo si zajde do obchodu a za službu, kterou získá, nezaplatí,“ sdělil radní pro dopravu Petr Dolínek.

Kampaň bude v první fázi zaměřena na zapomnětlivce a bude zaměřena na vzdělávání a prevenci. Podle magistrátu není cílem někoho nachytat. “Při zaplacení celoroční jízdenky jezdí cestující za 10 korun denně. Ve srovnání s jinými evropskými, a dokonce i některými českými městy je to maximálně výhodná cena,“ řekl ředitel ROPID Petr Tomčík.

Ve vybraných prostředcích městské hromadné dopravy se cestující budou setkávat s oboustrannými samolepkami, které zapomnětlivce upozorní, že si musí koupit jízdenku. “V Praze máme čtvrtou nejlepší městskou dopravu v Evropě. Má-li to tak zůstat, musíme se na tom podílet všichni,“ uvedl dopravní ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy Ladislav Urbánek.

Součástí kampaně “Normální je zaplatit!“ budou i fotopříběhy s tematikou hromadné dopravy, umístěné na reklamních plochách v metru.
Součástí kampaně “Normální je zaplatit!“ budou i fotopříběhy s tematikou hromadné dopravy, umístěné na reklamních plochách v metru.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Magistrát hl. m. Prahy

Dolínek by rád prosadil systém pokuty za půlku pro ty, co si po té, co je bez platné jízdenky "chytí" revizor, koupí roční předplatné na pražskou dopravu. V takovém případě místo pokuty 800 Kč zaplatí jen 400 Kč. Podmínkou bude, že pokutu nezaplatí revizorovi na místě, ale nechají si vypsat na základě dokladu totožnosti Zápis o provedené přepravní kontrole a zakoupí si roční občanský kupon v hodnotě 3650 korun s platností ode dne nákupu. “Zasadím se o to, aby rada toto opatření projednala v nejbližší době a začalo tak platit co nejdříve,“ říká Dolínek.

Poctivým cestujícím, kteří se při přepravní kontrole prokážou platným jízdním dokladem, budou revizoři rozdávat tzv. placky za odměnu. Děti pak od revizorů dostanou dětské lístky, aby si je mohly označit stejně jako dospělí cestující.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist