https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prahou-pobezi-stovky-goril
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prahou poběží a půjdou stovky goril

12.5.2011 13:38 | PRAHA (Ekolist.cz)
Loni se běhu zúčastnilo téměř 300 závodníků, moderátorka Lenny Trčková však věří, že letos to budou tisíce. Není nutné běžet, účastnici mohou klidně jít.
Loni se běhu zúčastnilo téměř 300 závodníků, moderátorka Lenny Trčková však věří, že letos to budou tisíce. Není nutné běžet, účastnici mohou klidně jít.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V sobotu 28. května se bude v Praze konat druhý ročník charitativního Běhu pro gorily. Podle organiazátorů v něm není důležitý sportovní výkon, dokonce není nutné ani běžet. Účast na charitativní akci je možné pojmout i jako procházku. Částka vybraná na startovném má pomoci ochraně volně žijících goril v Africe.
 

Proč chránit Gorily nížinné?

Gorily nížinné (Gorilla gorilla gorilla) žijí v prostředí deštných lesů střední Afriky. Přestože jsou chráněny zákonem, jsou loveny na maso a plocha lesů, které obývají, se vlivem těžby dřeva neustále zmenšuje. Odhaduje se, že během dvou desetiletí by mohla být gorila nížinná zcela vyhubena.

Závod odstartuje ve dvě hodiny odpoledne na Pražském hradě a po čtyřech kilometrech dorazí účastníci v maskách goril do cíle na Staroměstském náměstí. Trasa závodu není určená jen běžcům, organizátoři se těší, že přilákají i mnoho zájemců o procházku Prahou.

V cíli se po běhu uskuteční koncerty a výnos z celé akce půjde na záchranu volně žijících goril v Africe. Loni se běhu zúčastnilo téměř 300 závodníků, moderátorka Lenny Trčková však věří, že letos to budou tisíce. Tím by se pochopitelně několikanásobně zvýšila částka pro gorily, loni se vybralo téměř 200 000 Kč. Za vybrané peníze nakoupily organizátoři vybavení pro strážce rezervace Dja v Kamerunu, kteří bojují s pytláky. Rangeři dostali například holinky, stany, fotoaparáty a hlavně satelitní telefony. Další peníze dostane záchranná stanice pro primáty v Limbe. Plánuje se také vydání knížky o gorilách pro děti v Africe.

Trasu zvládne každý

Jelikož se loni stalo, že první závodník byl v cíli dříve než moderátorka, která zvolila přepravu autem, byla trasa pro letošní rok mírně prodloužena. „Ale i tak není zase tak dlouhá,“ zdůrazňuje Matouš Rajmont z pořadatelské agentury a vysvětluje, že stačí jít procházkou.

„Přijďte si zkusit běh v masce těchto velkých lidoopů nebo prostě jen projít s kočárkem či profrčet na koloběžce,“ zve na akci náměstek primátora Ivan Kabický. Pořadatelé však připomínají, že se nejedná o závod v pravém slova smyslu. Praha se tedy nezavírá pro automobilovou dopravu.

Cenu v cíli získají nejen tři nejrychlejší, ale i deset vylosovaných účastníků. Hlavní cena je sedmidenní dovolená pro dvě osoby v přírodním parku Gonarezhou Transfrontier Park, jenž je generálním partnerem akce. V divoké přírodě na hranicích Mozambiku a Zimbabwe čekají na výherce různorodé aktivity. Jak uvedl Michal Horáček z parku, program se přizpůsobí přáním a požadavkům výherce. Není třeba se bát, na výherce budou dohlížet zkušení rangeři. „Kdyby byl zájezd pro výherce, tak si první atlet z Dukly Praha chytne gorilí masku a pojede do Afriky,“ vysvětluje Rajmont, proč se hlavní cena, podobně jako další výhry, bude losovat v tombole.

Zájemci si mohou vybrat ze dvou variant startovného. Pokud věnují na záchranu goril 300 Kč, obdrží mimo jiné startovní číslo, masku gorily a vstup do pražské ZOO. Pokud zaplatí 500 korun, získá rodinné vstupné do ZOO a navíc originální pamětní tričko. Pokud se nestihnete přihlásit na stránkách www.behprogorily.cz, je možné zaregistrovat se také v den závod v místě startu.


reklama

 
Martin Singr
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist