https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prahou-prosel-pochod-za-vedu-proti-politizaci-vedeckych-poznatku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prahou prošel Pochod za vědu proti politizaci vědeckých poznatků

26.4.2017 08:30 | PRAHA (ČTK)
Více než 500 pochodů po celém světě chce upozornit na zpolitizování naprosto apolitických témat, jako jsou globální oteplování a genetická modifikace organismů, i na cenzurování výzkumů a výuky vědeckých teorií ve školách. / ilustrační foto
Více než 500 pochodů po celém světě chce upozornit na zpolitizování naprosto apolitických témat, jako jsou globální oteplování a genetická modifikace organismů, i na cenzurování výzkumů a výuky vědeckých teorií ve školách. / ilustrační foto
Pět desítek lidí se v sobotu po poledni vypravilo centrem Prahy na Pochod za vědu. Vadí jim politizování vědeckých témat, jako je třeba globální oteplování. Pražský program, který doplnily přednášky a diskuse s vědci, byl součástí celosvětové akce March for Science.
 

"Více než 500 pochodů po celém světě chce upozornit na zpolitizování naprosto apolitických témat, jako jsou globální oteplování a genetická modifikace organismů, i na cenzurování výzkumů a výuky vědeckých teorií ve školách," uvedla spolupořadatelka pražského pochodu Claire Klingenbergová. Českou akci zorganizovali Ateisté ČR a Sisyfos - Český klub skeptiků.

Po pochodu, který se vypravil od sochy svatého Václava na Národní třídu, následovaly přednášky o konspiračních teoriích, rizicích alternativních metod či problémech vědeckých časopisů.

"Pochod pro vědu je prvním krokem celosvětového hnutí na obranu životně důležité role, kterou věda hraje v našich životech, bezpečí, ekonomikách či vládnutí," uvedli organizátoři na mezinárodním webu akce. Vědu označili za pilíř svobody a prosperity. Podle nich by politici měli dělat kroky založené na vědeckých poznatcích a vědci by se měli kvůli "alarmujícímu trendu diskreditování a omezování" vědeckého bádání" bránit. "Není tu žádná planeta B," uvedli na webu organizátoři v narážce na "plán B".

Pochod se v sobotu konal také třeba v Bratislavě. Pořádaly je i organizace skeptiků v Polsku, Německu, Rakousku či Británii.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist