https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prasata-ve-firme-zemet-africky-mor-nemaji-testy-byly-negativni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prasata ve firmě Zemet africký mor nemají, testy byly negativní

3.7.2017 02:00 | ZLÍN (ČTK)
Firma Zemet je zřejmě největším chovatelem prasat v zamořené oblasti, na dvou farmách v Sazovicích a Mysločovicích chová asi 5000 prasat. Veterináři tam ve středu odebrali 60 vzorků, všechny byly podle Vorlíčka negativní. / ilustrační foto
Firma Zemet je zřejmě největším chovatelem prasat v zamořené oblasti, na dvou farmách v Sazovicích a Mysločovicích chová asi 5000 prasat. Veterináři tam ve středu odebrali 60 vzorků, všechny byly podle Vorlíčka negativní. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Vladimír Motyčka / Naše příroda
Testy na africký mor byly u prasat chovaných ve firmě Zemet u Zlína negativní, zvířata nemocná nejsou. ČTK to v pátek řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Firma spadá do takzvané zamořené oblasti v desetikilometrovém pásmu kolem místa, kde byli nalezeni dva uhynulí divočáci s africkým morem prasat. Ve čtvrtek našli myslivci ještě mrtvé sele divočáka ve Zlíně-Lužkovicích, také u něj se nákaza potvrdila.
 

Firma Zemet je zřejmě největším chovatelem prasat v zamořené oblasti, na dvou farmách v Sazovicích a Mysločovicích chová asi 5000 prasat. Veterináři tam ve středu odebrali 60 vzorků, všechny byly podle Vorlíčka negativní. Vzorky testoval Státní veterinární ústav v Olomouci.

První výskyt afrického moru prasat byl potvrzen minulé pondělí, uhynulí divočáci byli nalezeni blízko zlínské nemocnice. SVS po potvrzení nákazy nařídila mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy. V oblasti se nesmějí lovit a krmit divoká prasata, myslivci v ní musejí aktivně vyhledávat a hlásit uhynulé divočáky.

"Do budoucna by měl být odlov divočáků v zamořené oblasti povolen, ale až při striktním dodržení jasně stanovených podmínek biologické bezpečnosti," uvedl Vorlíček.

Předseda Okresního mysliveckého spolku ve Zlíně Zdeněk Hluštík ČTK řekl, že myslivci ve městě a okolí v pátek žádné další uhynulé prase neobjevili.

Chovatelé museli ve svých obcích do dneška nahlásit všechna prasata v hospodářství. SVS údaje, které mají v tuto chvíli informativní charakter, podle Vorlíčka zpracuje a vyhodnotí je v týdnu.

"Ve Zlíně bylo doposud nahlášeno 51 prasat od 31 chovatelů," řekl v pátek odpoledne ČTK mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Chovatelé musejí také prasata ustájit tak, aby nemohla přijít do kontaktu s divokými prasaty. Za porušení hrozí fyzickým osobám pokuty až 50.000 korun, právnickým osobám či podnikatelům až dva miliony. Od pondělí se oblast rozšíří na celý okres Zlín.

V okrese Zlín bylo od loňského dubna do konce letošního března zastřeleno 2790 divokých prasat. Divočáci jsou tam přemnožení, stejně jako ve zbytku Česka.

Africký mor prasat přenášejí volně žijící zvířata. Není nebezpečná pro lidi, objeví-li se ale v chovu, je třeba ho podobně jako u ptačí chřipky utratit a vyhlásit ochranné pásmo.

Veterinární správa také varovala turisty před vozením "svačin" živočišného původu jako maso, masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, ze zemí mimo Evropskou unii do tuzemska. Právě z nich se totiž mohl do Česka dostat i africký mor prasat. Ze zemí mimo EU platí zákaz dovozu živočišných výrobků pro osobní spotřebu, loni jich celníci zadrželi 1,37 tuny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

OR

Olga R

21.7.2017 13:52
Divočáků je mnoho a jsou přemnožení, africký mor se bude šířit určitě velmi rychle :/
Bohužel ale do problematiky nevidím, jen protože máme dědu, který ted najednou chce furt chodit do lesa, tak mu sháníme lovecké oblečení. Protože tu bude hodně myslivců, doporučili byste nám obchod z jižní Moravy - jsme kousek od Brna. Našli jsme poblíž https://www.kostelecky.cz/lovecke-odevy/, ale v Brně nic neznáme. Mohli byste nám poradit dobrou prodejnu, kde se to myslivecké oblečení dá vyzkoušet? Děkuji, Olga
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist