https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prastara-lipa-z-chrudimska-se-uchazi-o-titul-evropskeho-stromu-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prastará lípa z Chrudimska se uchází o titul Evropského stromu roku

5.2.2017 01:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
Lípa z Lipky zvítězila loni v národním kole ankety, kde získala více než 55 tisíc hlasů. Mezi jejími konkurenty v evropské soutěži je například javor z Anglie, pod nímž se natáčely scény z filmu Robin Hood s Kevinem Costnerem
Lípa z Lipky zvítězila loni v národním kole ankety, kde získala více než 55 tisíc hlasů. Mezi jejími konkurenty v evropské soutěži je například javor z Anglie, pod nímž se natáčely scény z filmu Robin Hood s Kevinem Costnerem
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ludvík Plašil / Nadace Partnerství
Osm set let stará lípa z Lipky na Chrudimsku se uchází společně s dalšími 15 stromy z celé Evropy o hlasy v soutěži Evropský strom roku. Strom je výjimečný nejen svým stářím a velikostí, ale také příběhem, v němž se objevuje Jan Žižka nebo Jan Amos Komenský, sdělila Nadace Partnerství. Internetové hlasování probíhá do konce února.
 

Památná lípa se svým úctyhodným věkem i devítimetrovým obvodem řadí podle ochránců přírody mezi pět nejvzrostlejších lip srdčitých v republice. Roste v Lipce u Horního Bradla podél cesty mezi zdejším panským sídlem a hrobkou jeho původních majitelů z rodu Kustošů. Podle pověstí pod ní tábořil Jan Žižka a v místě krátkou dobu pobýval i Jan Amos Komenský. Také se podle místních povídá, že láska partnerů, kteří se pod lípou pomilují, bude nesmrtelná a přečká veškerá životní úskalí.

„Jsme na lípu moc pyšní a nadchlo nás, že se díky anketě Strom roku zviditelnila v našem regionu. Uděláme všechno pro to, aby se o tomto zeleném klenotu dozvěděl i zbytek naší republiky. Pro lípu jsme vytvořili webové stránky www.narodnistrom.cz, vytiskli jsme také pohlednice s fotografií lípy,“ říká Naděžda Gutzerová, která lípu původně do národního kola ankety nominovala.

Lípa z Lipky zvítězila loni v národním kole ankety, kde získala více než 55 tisíc hlasů. Mezi jejími konkurenty v evropské soutěži je javor z Anglie, pod nímž se natáčely scény z filmu Robin Hood s Kevinem Costnerem, mohutná albízie rostoucí na bývalé plantáži ve francouzském zámořském departmentu Martinik, dub z estonského Tallinu zachráněný obyvateli před pokácením nebo platan na budapešťském náměstí Jászai Mari.

Nejlépe si v evropské soutěži z českých stromů zatím vedla Tatobitská lípa, která skončila v loňském roce stříbrná.

Hlasovat o Evropský strom roku mohou lidé od 1. února do 28. února na webových stránkách www.evropskystromroku.cz. Novinkou letošního ročníku je posílání hlasů pro dva stromy najednou. „Přestože máme ověřeno, že velikost států neovlivňuje výsledné pořadí stromů, rozhodli jsme se letos vyzkoušet variantu, kde je povinné hlasovat pro dva stromy zároveň, aby bylo hlasování do budoucna ještě více férové,“ vysvětluje Michal Veselý, ředitel Environmental Partnership Association, která soutěž pořádá. Slavnostní vyhlášení výsledků mezinárodní soutěže se uskuteční 21. března v Bruselu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist