https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pravsi-odhaluji-zahady-evoluce-mozna-je-meli-i-dinosauri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

„Pravši“ odhalují záhady evoluce. Možná je měli i dinosauři

6.4.2011 03:00 | LONDÝN (Ekolist.cz)
Fosílie vši staré 44 milionů let nápadně připomíná vši současné.
Fosílie vši staré 44 milionů let nápadně připomíná vši současné.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Vincent S. Smith / Science/AAAS
Vši nejspíš nepatří mezi nejoblíbenější prehistorická zvířata. Přesto si vědci nemohou vynachválit, co vše je možné dozvědět se jejich zkoumáním. Podle nové studie, kterou dnes zveřejnil odborný časopis Biology Letters, výzkum vší ukázal, že ptáci a savci se vyvinuli dříve, než se tušilo. A že k jejich velkému rozšíření došlo ještě před vymřením dinosaurů, kteří – mimochodem – nejspíš také vši mívali.
 

„Studie podporuje názor, že významné skupiny ptáků a savců vznikly ještě před tím, než vyhynuli dinosauři,“ uvedl Kevin Johnson, ornitolog z University of Illinois. Studiem fosílií a molekulárních dat vší se podařilo prokázat jejich existenci do doby před „velkým vymíráním“ před zhruba 65 miliony let. „Když tehdy existovaly vši, s největší pravděpodobností tam byli i ti, na nichž parazitovaly,“ dodává.

Veš jako kronikář svého hostitele

To, jaké faktory vedly k diverzifikaci ptáků a savců, je předmětem vědeckých debat již delší dobu. Podle jedné z teorií se tak stalo v důsledku vymření dinosaurů, která „explozi“ nových druhů uvolnila místo.

Nejstarší fosílie, které je možné považovat za představitele moderních ptáků či savců jsou mladší než oněch 65 milionů let, i proto vznikly tyto teorie. Jenže to nově získané poznatky vylučují, ke všemu došlo už dříve.

„Vši jsou jako žijící fosílie,“ dodává další z týmu vědců, Vincent Smith. „V těchto parazitech jsou uloženy záznamy o nás. Tím, že zrekonstruujeme jejich evoluční historii, se nám z nich daří udělat markery označující evoluční historii jejich hostitelů.“

Vši jsou velmi specializované organismy, které jsou většinou závislé na koexistenci s konkrétním typem hostitele, což je pro výzkum důležité. „S ohledem na to, jak rozšířené jsou vši nyní, je pravděpodobné, že i tehdy žili na mnoha hostitelích, včetně dinosaurů,“ dodává Johnson. „Je tedy možné, že ptáci je od dinosaurů prostě zdědili“.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist