https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazane-loni-odevzdali-na-sbernych-dvorech-pres-70-000-tun-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražané loni odevzdali na sběrných dvorech přes 70 000 tun odpadu

15.6.2016 11:55 | PRAHA (ČTK)
Lidé s trvalým pobytem v Praze mohou do sběrných dvorů zdarma odkládat například objemný odpad z domácnosti, suť, dřevo, kovy, vyřazené elektrospotřebiče či pneumatiky
Lidé s trvalým pobytem v Praze mohou do sběrných dvorů zdarma odkládat například objemný odpad z domácnosti, suť, dřevo, kovy, vyřazené elektrospotřebiče či pneumatiky
Pražané loni odevzdali ve 20 sběrných dvorech, které provozuje město, přes 70 000 tun odpadu. Odevzdávat tam mohou suť, nábytek i elektrozařízení. Tuto možnost využilo více než 350 000 obyvatel hlavního města. Vyplývá to z materiálu, který projednali pražští radní. Provoz 17 sběrných dvorů stál loni podle vypsané veřejné zakázky asi 48,9 milionu korun.
 

Praha loni otevřela tři nové sběrné dvory - v Zakryté ulici v Praze 4, Voctářově v Praze 8 a Podnikatelské v Praze 21. V červenci vypíše veřejnou zakázku na jejich dvouleté provozování od února 2017. Za provozování dvora v Praze 4 plánuje zaplatit asi 13,5 milionu korun, loni tam lidé odevzdali téměř 6400 tun odpadu. U dvora v Praze 8 je odhadovaná cena zakázky 11,8 milionu korun a v Újezdě nad Lesy 4,6 milionu korun.

Lidé s trvalým pobytem v Praze mohou do sběrných dvorů zdarma odkládat například objemný odpad z domácnosti, suť, dřevo, kovy, vyřazené elektrospotřebiče či pneumatiky. Od loňského roku přibyla také možnost odevzdávat vyřazený textil. Ve městě je asi 190 speciálních kontejnerů na sběr oblečení, nové se ale městu nedaří umisťovat. Praha proto zavedla možnost odevzdávat je ve sběrných dvorech. Sebrané věci putují do Diakonie Broumov.

Podle květnového průzkumu neziskové společnosti Asekol, která provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení, se loni v České republice odevzdalo skrze zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení Asekol téměř 18 tisíc tun elektra, což odpovídá přibližně 1,67 kilogramu na jednu osobu ročně. Zhruba pět kilogramů nepotřebného drobného elekrozařízení vyhodí podle odhadů každý Čech ročně do běžného odpadu.

Ministerstvo životního prostředí v květnu ukončilo vypořádání připomínek k novému odpadovému zákonu o výrobcích s ukončenou životností. Do konce května ho má poslat do Legislativní rady vlády. Zákon má přinést změny v systému nakládání s elektroodpady. Výrobci elektrospotřebičů ale již loni upozorňovali, že se systém může prodražit a zdražit i koncové ceny bílé spotřební elektrotechniky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist