https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazane-zachranili-park-svedove-jednani-o-ulozeni-jaderneho-odpadu-popisuje-nova-publikace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražané zachránili park, Švédové jednání o uložení jaderného odpadu, popisuje nová publikace

10.2.2016 11:22 | PRAHA (Ekolist.cz)
Malvazinky jsou jednou z mnoha developersky atraktivních lokalit. Plánovanému projektu měla ustoupit zelená plocha o rozloze 6400 m2 i mateřská škola pro 90 dětí
Malvazinky jsou jednou z mnoha developersky atraktivních lokalit. Plánovanému projektu měla ustoupit zelená plocha o rozloze 6400 m2 i mateřská škola pro 90 dětí
Obyvatelům pražské čtvrti Malvazinky se podařilo ubránit park před developerskými aktivitami díky aktivnímu zapojení do veřejného dění. A nejsou jediní, komu se něco takového povedlo. Příklady, kdy veřejnost sehrála významnou roli při rozhodování o životním prostředí, představuje nová publikace Zeleného kruhu „Hlas veřejnosti má zelenou“.
 

Malvazinky jsou jednou z mnoha developersky atraktivních lokalit. Za neférových podmínek v místě podle Zeleného kruhu dokonce došlo k prodeji pozemku za cenu 4000 Kč/m2, ačkoliv tržní cena měla být dvojnásobná. Plánovanému projektu měla ustoupit zelená plocha o rozloze 6400 m2 i mateřská škola pro 90 dětí. Místní obyvatelé se ale zapojili do veřejného dění a kontroverznímu plánu zabránili.

Takový je ve stručnosti jeden ze sedmi českých a zahraničních příběhů publikace „Hlas veřejnosti má zelenou“ dostupné na adrese: bit.ly/hlasverejnosti. Mezi popsanými příklady z praxe je například plán na výstavbu obchodního komplexu Corso v Plzni, zabránění další těžbě v Beskydech, dohoda mezi obcemi a firmami starajícími se o radioaktivní odpad nebo proměna bývalého letiště v park v Berlíně.

Příklady z praxe mají podle Zeleného kruhu ukázat, že lidé mohou přispět nejen k ochraně přírody a místa, kde žijí, ale i ke zvýšení kvality realizovaných projektů. „Skutečně aktivních občanů, kterým není lhostejné, co se děje v jejich okolí, naštěstí přibývá. Bohužel často neví, jak a co dělat a ztrácí víru v dobrý výsledek svého snažení. Proto je skvělé, že nyní mají možnost inspirovat se příběhy a příklady nejen z České republiky, ale i ze zahraničí," říká Jiří Knitl, manažer Fondu Otakara Motejla, který vznik publikace podpořil.

Autorkami textů jsou Vendula Zahumenská působící v neziskové organizaci Arnika a Petra Humlíčková z Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Publikace má představit pestrou škálu situací, které umožňují veřejnosti aktivně se zapojit do rozhodování.

Zelený kruh sdružuje 26 českých ekologických nevládních organizací. Mezi jeho členy je například Frank Bold, Greenpeace, Hnutí Duha i Česká společnost ornitologická. Asociace se věnuje monitorování zákonů a poskytuje podporu občanům v rozhodovacích procesech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist