https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-botanicka-zahrada-chce-investovat-pul-miliardy-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská botanická zahrada chce investovat půl miliardy korun

25.10.2016 12:12 | PRAHA (ČTK)
Pražská botanická zahrada chce v příštích třech letech investovat víc než půl miliardy korun.  Na ilustračním snímku agave v pražské botanické zahradě.
Pražská botanická zahrada chce v příštích třech letech investovat víc než půl miliardy korun. Na ilustračním snímku agave v pražské botanické zahradě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pražská botanická zahrada chce v příštích třech letech investovat víc než půl miliardy korun. Navrhovaný plán investic dnes vzali na vědomí pražští radní. Největší plánovanou stavbou je nový vstupní objekt ze severní strany zahrady za 251 milionů korun.
 

"Bude v něm sídlit nové ředitelství a zároveň to bude nový hlavní vchod. Ve směru od metra Kobylisy je doprava MHD, je tam parkoviště. Zároveň chceme koupit sousední pozemek, kde původně chtěli stavět rozhlednu, vznikl by tak volnočasový areál," řekl na tiskové konferenci po jednání rady náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Praha tak chce ulehčit městské části Troja, která je zatížená příjezdem k zoologické zahradě.

Chystané investice zahrada dělí do čtyř kategorií. Mezi strategické, tedy nezbytné pro svůj další rozvoj, počítá vedle severního vstupního objektu také například dostavbu západního areálu v okolí skleníku Fata Morgana za 108,9 milionu korun. Vzniknout má také restaurace. Se stavbou chce zahrada začít ještě letos, aby jí nevypršelo stavební povolení. V plánu je také nový vodovod za 48 milionů korun nebo vstup z Trojské ulice.

Mezi významnými akcemi, které mají pomoci rozvoji zahrady, je stavba výstavního pavilonu v její jižní části za 92 milionů korun. Plánovaná jsou také propojení jednotlivých částí zahrady, nový mobiliář, navigační systém, sociální zařízení nebo nové povrchy komunikací a parkoviště.

Plán investic vychází z koncepce nového ředitele Oldřicha Vacka, který zahradu převzal letos v červnu. Zahradu vedl už v letech 2003 až 2012.

Vacek z čela botanické zahrady odešel na konci února 2012, nahradila ho Věra Bidlová. Tu pražská rada loni v červenci odvolala kvůli údajným chybám v hospodaření zahrady. Bývalá ředitelka výtky odmítla. Problémy v zahradě se podle některých informací týkaly mimo jiné oprav skleníku Fata Morgana. Nesrovnalosti zjistila finanční kontrola magistrátu.

Zahradu v Troji, která je příspěvkovou organizací Prahy, ročně navštíví 300.000 návštěvníků. Její provoz loni stál asi 74 milionů korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist