https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-primatorka-krnacova-vytocila-prvni-med-od-magistratnich-vcel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská primátorka Krnáčová vytočila první med od magistrátních včel

18.8.2016 10:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
Adriana Krnáčová si za asistence včelaře Zděňka Růžičky prohlíží magistrátní včelstvo.
Adriana Krnáčová si za asistence včelaře Zděňka Růžičky prohlíží magistrátní včelstvo.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V květnu bylo na střechu pražské Nové radnice umístěno šest včelích úlů. Včera za přítomnosti pražské primátorky Adriany Krnáčové začalo první vytáčení "magistrátního" medu. Předpokládá se, že magistrátní včely vydají asi 100 kg medu.
 

Včelí úly na pražských střechách nejsou žádná exotika. Jsou běžně k vidění na střechách obchodních center, hotelů, Národního divadla nebo v Botanické zahradě v Troji. O městském včelaření se můžete více dočít v článku Městské včelaření: Chovat včely je možné i mezi paneláky „Jsem moc ráda, že se podařilo zrealizovat nápad mít magistrátní včely, díky čemuž se teď můžeme těšit z historicky prvního magistrátního medu, který hrdě ponese název Metropolitní med,“ řekla primátorka Adriana Krnáčová.

Praha je zelené město plné parků, zahrad a sadů. „Rádius snůšky mají včely kolem pěti kilometrů, takže bez problémů doletí na Petřín nebo až do Stromovky. Pastva je tu pro včely mnohem zajímavější a pestřejší, než někde na vesnici, kde jsou to zpravidla jednotvárné lány řepky. Praha navíc nabízí až o měsíc delší období možnosti květu rostlin, protože akumuluje teplo. Rostliny tu kvetou díky druhové pestrosti postupně, takže se včely mohou živit rovnoměrně od jara do podzimu,“ řekl včelař Zdeněk Růžička, který se o magistrátní včely stará.

„Med, který naše včely nasbíraly, budeme rozdávat nejen tuzemským, ale i zahraničním návštěvám, aby tak každý měl možnost ochutnat kapku zlaté Prahy. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že med je opravdu výborný,“ dodala Krnáčová.

Přečtěte si článek Jak pomoci včelám a čmelákům na své zahradě? Nechte ji vykvést


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist