https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-vlcata-dostala-jmena-podle-severske-mytologie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská vlčata dostala jména podle severské mytologie

1.8.2017 09:00 | PRAHA (ČTK)
Vlčí paterčata v ZOO Praha (na obrázku) byla 28.7.2017 slavnostně pokřtěna a jména dostala podle severských Bohů - Hati, Sileas, Loki, Mungo a Notti.
Vlčí paterčata v ZOO Praha (na obrázku) byla 28.7.2017 slavnostně pokřtěna a jména dostala podle severských Bohů - Hati, Sileas, Loki, Mungo a Notti.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Václav Šilha / ZOO Praha
Vlčí paterčata narozená v pražské zoologické zahradě 19. května dostala jména. Jsou to Notti, Mungo, Loki, Sileas a Hati podle severské mytologie. V pátek je pokřtil egyptolog a archeolog Miroslav Bárta.
 

Chovatelé zatím neznají pohlaví zvířat, protože již dvouměsíční vlčata je obtížné odchytit. Proto bylo nutné zvolit jména, která budou vhodná pro samečka i samičku.

"Jsem profesí archeolog a egyptolog, takže divocí psi, vlci, domestikovaná zvířata, to je přesně něco, co člověka doprovází od jeho počátku," uvedl při křtu Bárta.

Před několika lety vedení zoo zvažovalo, jestli v chovu vlků pokračovat. Nakonec byla smečka obnovena. Pražská zoo chová vlky od svého založení. Ještě před jejím otevřením v roce 1931 byla vlčice Lotta (vlk obecný) vůbec prvním zvířetem chovaným na území zoo.

Zároveň bylo v pátek otevřeno nové dětské hřiště u pavilonu goril. Dětem pražská zoo nabízí vyžití na řadě míst. V Dětské zoo děti přichází do kontaktu s domácími zvířaty, která mohou i vlastnoručně nakrmit. V roce 2014 byl pro děti a rodiče v bývalém pavilonu slonů otevřen herní a odpočinkový areál Rezervace Bororo s dvanáctimetrovou prolézačkou. Tato atrakce byla oceněna v soutěži Dřevěná stavba roku 2014 v kategorii dřevěných hřišť.

V následujících dnech by se mělo návštěvníkům ve výběhu představit v červnu narozené mládě pásovce. V srpnu by v bazénu mezi dospělými jedinci mohl dovádět také lachtan narozený 26. května. Gepardí paterčata z 15. května by mohla být k vidění od poloviny srpna.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist